Bediendewoningen brouwerij Haacht

Beschrijving

Gekoppelde bediendewoningen gebouwd omstreeks 1921-1922 door de brouwerij van Haacht, toen de “Maatschappij Naamlooze Brouwerij en Melkerij van Haecht”.

Historiek

In 1898 werd door Eugène De Ro in de Melkerij van Haecht voor de eerste keer bier gebrouwen. In 1902 schakelde de brouwerij over van bieren met hoge gisting naar lagegistingsbieren. Al in 1913 behoorde Brouwerij Haacht tot de top van de Belgische brouwerswereld. De in 1924 geëlektrificeerde tramlijn Brussel-Haacht gaf de brouwerij nog een duwtje in de rug. De brouwerij ontwikkelde zich rond het huidige administratieve gebouw en de brouwzaal (Provinciesteenweg 28, 3190 Boortmeerbeek). Doorheen de geschiedenis werden aan het ensemble verschillende gebouwen toegevoegd. Momenteel worden de bediendewoningen gebruikt als private woningen.

Beschrijving

De eenvoudig uitgewerkte en onderkelderde bediendewoningen zijn gelegen in een grote tuin met een aantal oude rode beuken en een omhaagd voortuintje aan straatzijde. De tuin sluit aan bij de tuin van de naastgelegen voormalige brouwerswoning, “Het Brouwershof”. De brouwerij is gelegen aan de overkant van de Provinciesteenweg, de steenweg van Haacht naar Kampenhout-Sas.

De twee gekoppelde, identieke bediendewoningen hebben een rechthoekige plattegrond, drie op drie traveeën en twee bouwlagen onder leien mansardedak met dakkapellen. Het pand is uitgevoerd in rode baksteen op een met schijnvoegen gecementeerde plint. Witte bakstenen banden ritmeren de gevels horizontaal; tussen de bovenvensters telkens een ruitvormig ornament in witte baksteen met een achtvormig siermotief erin; rechthoekige muuropeningen onder hardstenen lateien met ontlastingsbogen.

De zijgevels zijn geconcipieerd als voorgevel met centraal een ietwat terugspringend inkomportaal met bewaarde originele dubbele inkomdeur met smeedwerk. De inkom wordt bereikt via een trap met zijmuurtje. Boven de inkom bevindt zich een gevelvlak in risaliet, uitlopend in een dakvenster met een afgeknotte topgevel tussen twee schoorstenen als postamenten. Links en rechts van de centrale travee bevindt zich een smalle travee met smal venster met hierboven eenzelfde ruitvormig ornament als in de voorgevel. De uitgespaarde hoeken bevatten een vierkante hoekpijler met getrapte basis en kapiteel.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Leggers Haacht, Afdeling III, (Wespelaar), artikel 785.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Haacht, Afdeling III (Wespelaar), 1921-1922/3 en 1921-1922/4.

Auteurs: Van de Sijpe, Tom