Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis in eclectische stijl, volgens het kadaster heropgebouwd in 1918 voor Petrus Casteels, beenhouwer en later rentenier in Wespelaar, nadat zijn woning van 1913 in 1915 geregistreerd werd als “in puinen”.

Het vrijstaande burgerhuis is gelegen aan de verbindingsweg tussen Wespelaar en Tildonk, met ertegenover de fabrieksgebouwen van Dynamotor De Coster NV. Ten noorden van de woning ligt de poortingang naar domein Herkenrode. Links van de woning is er een klein afgerond bloemperkje.

De onderkelderde woning bestaat uit een hoofdvolume van twee traveeën en twee bouwlagen onder een afgeplat schilddak en een achteruitwijkende aanbouw van één travee en eveneens twee bouwlagen onder een zadeldak. Het betreft een rode baksteenbouw op hardstenen plint, met gebruik van een cementering voor de doorlopende sierlijsten en witte geglazuurde baksteen voor de rollagen, muurbanden, boogfries in de deurtravee en geometrische siermotieven. Hardsteen werd gebruikt voor aanzetstenen en lekdrempels. Vernieuwde kroonlijsten boorden de gevels af.

Het hoofdvolume bestaat uit een geaccentueerde venstertravee met puntgevelrisaliet met bekronende piron links in combinatie met een smallere deurtravee rechts. Het vensterrisaliet vertoont een betralied keldervenster met art-nouveauvormgeving: een zwierige hardstenen omlijsting en rollaag in rode en wit baksteen, met erboven ruitmotieven. Hogerop twee rechthoekige vensters onder een ijzeren latei met rozetbouten en getoogde rood-witte ontlastingsbogen. Op de verdieping is er een ruimer venster onder ijzeren latei met een rondbogig boogveld met rood-witte rollaag. In de top een rondbogig zoldervenster geflankeerd door wit siermetselwerk. De inkomtravee is toegankelijk via vier blauwe hardstenen treden. Rechthoekige deur met rond bovenlicht met omlijsting in wit-rode baksteen. Hierboven een gelijkaardig venster als in de venstertravee. De deurtravee is afgelijnd met een boogfries in witte baksteen onder de kroonlijst. De rechtse aanbouw wordt gemarkeerd door een centrale, getrapte top bekroond door een piron. Overigens sluit het uitzicht aan bij het hoofdgebouw met uitzondering van het rondbogige bovenvenster. In de voorgevel is het originele schrijnwerk met art-nouveaureminiscenties bewaard. Houten T-vensters met bovenlichten met verfijnde roedeverdeling met daarin gehamerd glas. Originele deur met traliewerk en bovenlicht.

De noordelijke zijgevel wordt geopend door gelijkaardige rechthoekige vensters. Centraal is er een schoorsteenaanzet. De zuidelijke zijgevel is blind behalve voor een rond zoldervenster.

Ten westen aansluitend bij de woning, een laag magazijn onder plat dak, zonder erfgoedwaarde.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Leggers Haacht, Afdeling III (Wespelaar), artikel 298.