Directeurswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Directeurswoning

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Ensemble van drie stadswoningen

Beschrijving

Directeurswoning gelegen op de voormalige kloostersite van de cisterciënzerzusters van de abdij Onze-Lieve-Vrouw ten Wijngaert die zich hier - tussen Dijle en Fonteinstraat - in 1519 in een bestaand pand vestigden en hun klooster geleidelijk opbouwden.

In 1877 opgetrokken als woning voor de directeur van de brouwerij "Société des Brasseries Belges", naar ontwerp van architect F. Vanderperre. Enkelhuis van drie traveeën en drie verkleinende bouwlagen onder zadeldak. Verzorgde neoclassicistische opstand met als karakteristieken de blauwe hardsteenverwerking in contrast met de witte bepleistering, de horizontale belijning door de gelede sokkel, imitatievoegen, doorgetrokken lekdrempels, cordons en kroonlijst met modillons, en de al dan niet uitgewerkte, geriemde omlijstingen voor de rechthoekige muuropeningen beneden en de getoogde bovenvensters. Decoratieve ijzeren leuningen op de bovenste verdieping. Links aanpalend recenter, eenlaags garagebouw.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief: dossier 30579 (bouwvergunning 01.03.1877).
  • Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium Brussel, fototheek: cliché B163686.
  • MEULEMANS A., Huizen en straten van het Oude Leuven: bewerking, aanpassingen, aanvullingen door P. Reekmans, H. Meulemans, L. Galicia in Jaarboek Leuvens Historisch Genootschap, Leuven, 2004, deel I: patrimonium, p.315-316.
  • UYTTERHOEVEN R., Leuven, Bierstand door de eeuwen heen, Leuven, 1983, figuren 23, 27, 32-36.
  • UYTTERHOEVEN R., Leuven Weleer. Langs bekende handelsstraaten naar Sinte-Geertrui en Tempelhof, deel 1, Leuven, 1985, figuur 29a-b.
  • UYTTERHOEVEN R., Leuven Weleer. Naar de Biest en tot aan de Westhelling: Brusselsestraat, Kapucijnenvoer, Fonteinstraat..., deel 5, Leuven, 1989, figuur 108a.
  • VAN EVEN E., Louvain dans le passé et dans le présent, Leuven, 1895, p. 521-522.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie