Bibliotheek Sint-Amandsberg

Beschrijving

Bibliotheekgebouw, volgens een goedgekeurde bouwaanvraag van 1983 opgetrokken naar ontwerp van Clemens Buntinx voor het architectenbureau De Geyter - Van Hecke-Buntinx.

De bibliotheek is een halfopen bebouwing, ingeplant opeen  L-vormig bouwterrein dat aan de kant van de Halvemaanstraat zuidoostgericht is. Het massieve volume van drie bouwlagen onder een gecombineerde bedaking (kunstleien), heeft een parement in baksteen met enkele details in zichtbeton, verlevendigd door insprongen zoals een gevelhoge insnijding in de voorgevel, die het hoger oplopende bakstenen volume van de liftkoker markeert en de overhoekse, verdiept uitgewerkte inkompartij. De gevels worden doorbroken door vensters met uiteenlopende vormen, waaronder zowel horizontale als verticale bandvensters, al dan niet in combinatie met driehoekige vormen en overhoekse vensters ter hoogte van de insnijding van de liftkoker.

Door het massieve karakter en de combinatie van baksteen met details in zichtbeton sluit het ontwerp nog aan bij het brutalisme. De speelse toepassing van driehoekige motieven in de ramen en bij de inkompartij getuigt van een bescheiden beïnvloeding door het postmodernisme.

Volgens de plannen is de indeling eenvoudig en functioneel. De hal op de zuidelijke hoek geeft onmiddellijk toegang tot de volwassenenafdeling, een open ruimte die quasi de volledige benedenverdieping inneemt. Centraal aan straatzijde bevindt zich de afgesloten traphal met liftkoker met ten noorden ervan nog een afgesloten blok met toiletten en vestiaire. Op de eerste verdieping bevindt zich achteraan de jeugdbibliotheek, ten zuiden van de traphal een afgesloten vertelhoek en ten noorden ervan de leeshoek, in open verbinding met de jeugdbibliotheek. Op de tweede verdieping is boven de jeugdbibliotheek de ‘videotheek/discotheek’ ondergebracht, boven de vertelhoek de vergaderzaal en boven de leeshoek een bureau. De huidige indeling van het interieur is niet bekend.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1982/1573.

Auteurs: De Houwer, Veerle