Kasseiweg Steenstraat

• is aangeduid als beschermd cultuurhistorisch landschap Kasseiweg Steenstraat

Beschrijving

De Steenstraat is een smalle kasseiweg met een breedte van 3,20 m en ingesloten door veldborduren. Het wegdek is voornamelijk aangelegd in Belgische porfier met kasseien van verschillende afmetingen. Naast Belgische porfier komen er ook enkele andere gesteenten (bijvoorbeeld basalt en vossenkoppen) voor. De huidige gekasseide aanleg dateert vermoedelijk uit de 19de eeuw. In de jaren 1950 werd de kasseiweg heraangelegd op een zandbed. De weg loopt tussen uitgestrekte akkers met enkele alleenstaande boerderijen en biedt wijdse panoramische zichten op het open landschap. Aan weerszijden van de weg liggen parallelle grachten en brede grazige bermen. De weg met quasi recht tracé verbindt de steenwegen N301 en N35 en loopt parallel met de hoofdweg tussen Zarren en Klerken. De kasseiweg loopt voor een deel gelijk met de administratieve grens tussen de gemeenten Diksmuide en Houthulst. De Steenstraat maakt deel uit van het oorspronkelijk traject van een Romeinse zijweg of diverticulum tussen Boulogne-sur-Mer en Keulen. Bij de aanleg van het tracé werd duidelijk rekening gehouden met de topografie en de bodem. De eerste vermelding van de huidige straatnaam dateert uit de 14de eeuw. Het tracé van de huidige Steenstraat is reeds ingetekend op de Grote Kaart van het Brugse Vrije van Pieter Pourbus (1561-1571). Op de Kabinetskaart van de Ferraris (1771-1777) is te zien dat de strookvormige akkerpercelen georiënteerd zijn op de Steenstraat. Vermoedelijk werd het tracé deels rechtgetrokken eind 18de-begin 19de eeuw.

• Stadsbestuur Diksmuide, Beheersplan Steenstraat Diksmuide-Houthulst (8/04/2016), Brugge.
  • VAN DER HERTEN B. 1998: Het Brugse Vrije in beeld : facsimile-uitgave van de Grote Kaart geschilderd door Pieter Pourbus (1571) en gekopieerd door Pieter Claeissens (1601), Leuven.

Auteurs: Verdurmen, Inge