Dorpskom Wulveringem

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Wulveringem

Beschrijving

Gaaf bewaarde dorpskom met centrale parochiekerk, omgeven door een kerkhof afgezoomd met linden. Ten zuiden ervan ligt de 18de-eeuwse omwalde pastorie (Wulveringemstraat nummer 3). Het kasteel van Beauvoorde (Wulveringemstraat nummer 10), gelegen middenin een omwald park, bevindt zich ten noorden van de kerk.

De gekasseide dorpsstraat loopt vanaf de Kwadestraat in oostelijke richting en buigt via een rechte hoek om de kerk in zuidelijke richting naar de Gouden-Hoofdstraat. Deze smalle straat met bochtig tracé vertoont een vrij gaaf bewaard 19de-eeuws straatbeeld met kleinschalige bebouwing. De nummers 5, 7 en 9 vormen een klein pleintje, met een neoclassicistische gietijzeren waterpomp uit de 19de eeuw naast de bakstenen hekpijlers welke toegang verlenen tot het kerkpad. Tussen de nummers 21 en 27 bevindt zich een doodlopend steegje met 19de-eeuwse arbeidershuisjes. Aan het pad zogenaamd “Calleyeweg” - gelegen rechts van nummer 40 en doorlopend naar het gehucht "het Zwaantje" - liggen enkele, voornamelijk 19de-eeuwse landarbeiderswoningen (nummers 34, 36, 38) omsloten door moestuinen.

Ten zuiden wordt de dorpskern begrensd door de Gouden-Hoofdstraat met als beeldbepalende elementen: een neoclassicistisch herenhuis (nummers 62-64) middenin een tuin, op de hoek bij de Kwadestraat; de voormalige herberg (nummer 66) van het type afspanning zogenaamd "In het Gouden Hoofd" met de 19de-eeuwse kern, gelegen aan het kruispunt bij de Kwadestraat, op het grondgebied Vinkem.

Ten westen vormt de Kwadestraat met doorsnee lintbebouwing, de begrenzing van de dorpskern.

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000587, Hoeve 't Kapelhof, herenhoeve 't Ooiveaarsnest met omgeving, dorpskom van Vinkem en Wulveringem en gehucht 't Zwaantje.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine