Hoeve Vijverhof

Beschrijving

Zogenaamd "Vijverhof". Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen, gelegen ten westen van Dikkebusvijver, midden wei- en akkerland; noordelijk en zuidelijk gedeelte van wal gedempt in 1983. Groepering van verankerde bakstenen gebouwen onder pannen zadeldak, rondom een gebetonneerd erf met aflijnende kasseistroken. Traditioneel heropgebouwd boerenhuis teruggrijpend naar de regionale hoevebouw. Noordwestelijke erftoegang gemarkeerd door middel van bakstenen hekpijler op sokkel met piramidaal topstuk. Tabaksast en stallingen aan weerszijden van lange, onverharde hoeve-oprit. Volgens oude kaarten, eerste hoeve meer westelijk gelegen en vermoedelijk ontstaan na begrenzing van vijver in de 14de eeuw.

Ten noorden, witgekalkt boerenhuis van vier traveeën + twee rechts gelegen opkamertraveeën en één bouwlaag, op gepikte plint. Rechthoekige vensteropeningen met houten kozijnen onder meer getralied bij keldervenster: oorspronkelijk beluikte bol- of kruiskozijnen, zie behouden duimen; kleine roedeverdeling in bovenlichten. Recenter houtwerk bij bovenvensters. Rondboogdeur met bovenlicht en bakstenen druiplijstje. Analoge muuropeningen, onder meer twee deuren, in achtergevel. Ten zuiden, 19de-eeuwse stalvleugel onder overkragend zadeldak (nokrichting parallel aan het huis, Vlaamse pannen) met windbord, rustend op houten modillons; centraal dakvenster onder zadeldak. Getoogde, deels aangepaste muuropeningen. Ten zuidoosten, vermoedelijk 19de-eeuws stalgebouw onder zadeldak (nokrichting loodrecht op het huis) met dakvenster voorzien van tuitgevel met muurvlechtingen. Rechthoekige muuropeningen onder strekse latei. Ten oosten, recenter stalgebouw onder mank zadeldak (nokrichting parallel aan het huis). Witgekalkte erfgevel, voorzien van gedicht uilengat en muurvlechtingen. Ten zuiden, rechts van de stalvleugel, dwarsschuur (19de eeuw?) onder gebogen zadeldak (nokrichting parallel aan het huis) met overstekende rand op houten modillons; laatst genoemde doorbroken door dakvenster onder zadeldak en rechthoekige schuurpoort onder luifel. Drieledig links gelegen wagenhuisgedeelte thans verbouwd, zie sporen van getoogde ontlastingsbogen. Witgekalkte erfgevel.

• WERBROUCK W., (?) Hedendaagse Dikkebusse hoeven en hun bewoners, Dikkebus, 1985, p. 65-66.
  • WERBROUCK W., (?) Dikkebus in oude foto's, 1900-1950, Dikkebus, 1986, p. 65-66.