erfgoedobject

Engelse brug en grot

bouwkundig element
ID
306619
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306619

Juridische gevolgen

Beschrijving

De Plantentuin van Meise is gegroeid uit de samensmelting van twee historische domeinen. Om redenen van samenhang en relevantie wordt de algemene historiek en ontwikkelingsgeschiedenis weergegeven in Domein van de Nationale Plantentuin. De aanwezige gebouwen met erfgoedwaarde worden afzonderlijk behandeld, hoewel de uitwerking bijgevolg hoofdzakelijk beperkt blijft tot de situering binnen het domein en de beschrijving van het item.

De Engelse Brug met bijhorende grot is gelegen ten westen van het plantenpaleis op grondgebied Wemmel. Ze werd vermoedelijk gerealiseerd in de periode 1805-1810, toen deze omgeving werd ingericht als Engelse tuin, vermoedelijk naar ontwerp van François Verly (1760-1822).  Ze is in ieder geval aangeduid op het primitieve kadasterplan van Wemmel (1821). Aan de buitenzijde is het geheel afgewerkt met zandsteenknollen, vandaag sterk overgroeid met klimop. In de zuidelijke zijwand van de segmentboogbrug is er een marmeren hoogreliëf dat vermoedelijk de herrijzenis van de feniks voorstelt. Aan de overzijde een wapensteen met vermelding Bon devoir gaigne. Boven de ingang van de grot overgroeide wapensteen met het blazoen van de familie Roose, die verantwoordelijk was voor de Engelse tuinaanleg.

  • VIDTS S. m.m.v. DENEEF R. 2011: Meise (Meise) Domein van Bouchout - Nationale Plantentuin van België, in: DENEEF R. (red.), Historische tuinen en parken van Vlaanderen - Noordwestelijk Vlaams-Brabant: Affligem, Asse, Grimbergen, Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Meise, Merchtem, Opwijk, Wemmel, M&L Cahier 20, Brussel, 190-214.

Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Domein van de Plantentuin van Meise


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Engelse brug en grot [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306619 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.