erfgoedobject

Belvedèrepaviljoen

bouwkundig element
ID
306605
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306605

Juridische gevolgen

Beschrijving

De plantentuin van Meise is gegroeid uit de samensmelting van twee historische domeinen. Om redenen van samenhang en relevantie wordt de algemene historiek en ontwikkelingsgeschiedenis weergegeven in Domein van de Nationale Plantentuin. De aanwezige gebouwen met erfgoedwaarde worden afzonderlijk behandeld, hoewel de uitwerking bijgevolg beperkt blijft tot de situering binnen het domein en de beschrijving van het item.

Iets ten noordwesten van de toegang aan de J.Van Gijsellaan ligt een belvedèrepaviljoen, dat naar alle waarschijnlijkheid werd gebouwd in het begin van de 19de eeuw. De huidige benaming als 'jachtpaviljoen' verwijst vermoedelijk naar een ouder jachtpaviljoen dat op dezelfde plaats gelegen was. Door de verheven ligging op een heuveltje heeft de belvedère ook een beeldbepalend karakter.

Het betreft een achthoekige bakstenen toren van anderhalve bouwlaag -vermoedelijk voorheen bepleisterd- op een gecementeerde plint onder plat dak. Opvallend is de sterk uitstekende houten kroonlijst onder de daklijst. Drie beluikte rondboogvensters met hardstenen dorpels en T-vormig houten schrijnwerk en één rechthoekige opening bovenaan afgesloten door luiken. Eveneens beluikte rondboogdeur met houten tussenlatei en vleugeldeur.

Eenvoudig bepleisterd en beschilderd interieur met tegelvloer met ingelegde motieven.

  • VIDTS S. m.m.v. DENEEF R. 2011: Meise (Meise) Domein van Bouchout – Nationale Plantentuin van België, in: DENEEF R. (red.), Historische tuinen en parken van Vlaanderen - Noordwestelijk Vlaams-Brabant: Affligem, Asse, Grimbergen, Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Meise, Merchtem, Opwijk, Wemmel, M&L Cahier 20, Brussel, 190-214.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Domein van de Plantentuin van Meise


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Belvedèrepaviljoen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306605 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.