Molenaarswoning en maalderij

Beschrijving

Naar verluidt, voormalig molenhuis-maalderij horend bij verdwenen windmolen, daterend van 1919. Gelegen op het uiteinde van de dorpskom, links op de straat. Op het moment van inventarisatie: kolenhandel. Wederopbouw teruggaand op regionale hoevebouw, zie opstelling: groepering van losse, lage bestanddelen rond een deels verhard erf; langgestrekt boerenhuis ten noordwesten; erftoegang aan de straat, gemarkeerd door middel van bakstenen hekpijlers; recente loods ten zuiden van het erf; materialen: verankerde rode baksteenbouw; pannen (mechanische) zadeldak, ter hoogte van schuurvleugel met overstekende dakrand, klimmende schuurpoort en dakvenster; streekeigen bouwelementen: zijtuitgevels voorzien van aandak, schouderstukken, muurvlechtingen en blind uilengat; dakvenster eveneens voorzien van tuitgeveltje met muurvlechtingen; verdiepte, rechthoekige muuropeningen onder tudorbogige ontlastingsboog ter hoogte van het woonhuis; linker zijgevel gestut door middel van hoek- en centrale steunberen; indeling: boerenhuis omvattende links gelegen dwarsschuur, drie traveeën tellende stalling, privaat, acht traveeën tellend woonhuis rechts; laatst genoemde met dubbelhuisopstand aan straatzijde.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine