Dorpskern Testelt

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern Testelt

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Testelt

Beschrijving

De dorpskern van Testelt wordt bepaald door een aantal monumenten samen met een typische vrij ongeschonden, goed geïntegreerde bebouwing uit de 19de eeuw. De Demer bepaalt het karakter van het dorp in combinatie met de dorpsbebouwing. Deze bebouwing bestaat uit het voormalige gemeentehuis, drie burgerhuizen, een dorpswoning een kapel, het voormalige oliemagazijn en stoomfabriek en de nieuwe pastorie uit de tweede helft van de 19de eeuw, verder is er nog het klooster van de zusters van Philippus Neri, gebouwd in 1900. Het zijn alle huizen in baksteen of bepleisterd met zadeldak evenwijdig met de straat. Het centrum wordt verder gekarakteriseerd door voortuinen, openbare groenruimtes en delen open ruimte.

De beschermde gotische Sint-Pieterskerk met hoge spits is dominant aanwezig in het centrum, de watermolen en de aanpalende eclectische villa Terwolf van 1908 beheersen het uitzicht aan de Demer. Aan de overkant van de Demer bevinden zich de oude pastorie uit de 15de-16de eeuw en iets verder een villa in cottagestijl uit het interbellum. De structuur van Dijk en Dorp met de brug over de Demer is herkenbaar op de Ferrariskaart, de Stationsstraat en Schuurweg zijn van latere datum.

• Motiveringsnota Dorpsgezicht Testelt, intern document.

Auteurs: Piens, Joachim