• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Deze burgerwoning werd in 1931 in eclectische stijl ontworpen door de Gentse architect Edgar Celie, die in de Gentbruggestraat 37 in Sint-Amandsberg woonde. Opdrachtgever was leraar Karel Van der Stijlen, wonende in de Meerschstraat (heden Halvemaanstraat) in Sint-Amandsberg. Op de geveltekening in het bouwdossier worden de initialen van de opdrachtgever "VS" in het ijzerwerk van het bovenlicht van de poort verwerkt. De huidige poort draagt echter de letters "AC", misschien naar een volgende eigenaar verwijzend.

Architect Edgar Celie heeft verscheidene burgerwoningen ontworpen voor de nieuw aangelegde Land Van Waaslaan en Victor Braeckmanlaan. In zijn oeuvre uit de jaren 1920 en 1930 komen voor zover gekend voornamelijk ontwerpen in een kleurrijke eclectische stijl of in art deco voor. Voor de woning voor Van der Stijlen gebruikt hij een typeplan voor de gevel, dat hij ook gebruikt in de Victor Braeckmanlaan 60 en de Land Van Waaslaan 154. Terugkerende elementen zijn de convexe erker, de gebogen gevelopeningen, de bepleisterde omlijstingen en gevoel voor detaillering. De keuze voor de art deco past zowel in de Land van Waaslaan, als in de Victor Braeckmanlaan; twee straten met gesloten middelhoge interbellumbebouwing, die voornamelijk uit decoratieve of sobere art deco, of historiserende bouwstijlen bestaat.

De burgerwoning telt drie bouwlagen onder een pannen zadeldak met de nok parallel met de straat. De lijstgevel op lage hardstenen plint is opgebouwd uit rood baksteenparament, en afgezoomd door een recente bakgoot op gecanneleerde modillons. De volledig bepleisterde gelijkvloerse verdieping met imitatievoegwerk treedt door zijn contrast visueel op als sokkel voor de verdiepingen. De gevelopeningen van de gelijkvloerse verdieping zijn korfbogig, waarbij de linkerzijde een breed vast raam onder bovenlicht met ovale roedeverdeling bevat. De rechterzijde is voorbehouden voor de voordeur met twee vleugels onder vast bovenlicht, met smeedijzeren grilles als afscherming van de beglazing, waarin de letters "AC" zijn verwerkt. Onderaan de deuropening zijn aan weerszijden gebogen gecanneleerde natuurstenen ornamenten aangebracht en de hardstenen vensterbank is bovenaan uitgehold met centrale watergeul in de opstand en heeft gecanneleerde afgeronde buitenhoeken. Deze specifieke uitwerkingen komen op bijna identieke wijze voor bij elk ontwerp van Celie in de Victor Braeckmanlaan.

De verdiepingen zijn als één gevelbrede travee uitgewerkt, gevat tussen twee identieke bakstenen pilasters. De twee bakstenen pilasters zijn versierd met een dambordpatroon, steunen op geometrische consoles en zijn bekroond met bepleisterde, historiserende ornamenten. De eerste verdieping wordt gedomineerd door een convexe bepleisterde erkerpartij, geflankeerd door negkettingen en met een centrale console. De erker telt drie gekoppelde vensters met guillotineramen, waarbij de borstweringen versierd zijn met geprofileerde panelen. Bovenaan is de erker afgeboord met een geprofileerde lijst, waarboven zich een rijkelijk uitgewerkte smeedijzeren balustrade bevindt, vormgegeven als vlinder. Een korfbogige balkondeur met gekoppelde rondbogige zijlichten geeft uit op het erkerbalkon. De dubbele beglaasde deur bevindt zich onder een vast bovenlicht met roedeverdeling. De zijlichten betreffen enkelvoudige ramen onder ingedeeld bovenlicht. Het omliggende gevelvlak is afgewerkt met een bepleistering. Al het houten schrijnwerk is bewaard. De kroonlijst van de lijstgevel is versierd met dambordpatroonvelden tussen de modillons, waar telkens een stucwerkcartouche met bloemmotieven in aangebracht is. Ook beide pilasters aan weerszijden van de gevel bevatten centraal een smalle verticale strook van deze tegeltjes in dambordpatroon, waardoor het gevelontwerp in grote mate opvalt in het straatbeeld.

Celie geeft de woning een conventionele enkelhuisindeling mee. Via de voordeur bereikt men de inkomhal met achteraan de trap die alle verdiepingen met elkaar verbindt. Aan de linkerzijde staat de salon aan de straatzijde in enfilade met de eetplaats en de zenitaal verlichte veranda aan de tuinzijde. Achter de traphal bevindt zich naast het terras met tuintrap nog een opeenvolging van de keuken, schotelhuis, toilet en berging in een smallere en lagere achterbouw. Het bordes van de trappartij geeft uit op een studio boven de keuken. Op de eerste verdieping bevindt zich in de venstertravee een perceelsbrede slaapkamer aan de straatzijde en een kleinere slaapkamer aan de tuinzijde naast de traphal. De zolder bevat twee kamers aan de straatzijde en een kamer aan de tuinzijde. Verder is de woning volledig onderkelderd.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Gent, afdeling XIX (Sint-Amandsberg), 1932/67.
  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen Sint-Amandsberg, BA-SA, 1931/3890bis.