• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Deze burgerwoning in uitgesproken art-decostijl werd in 1932 ontworpen door architect Ernest Snoeck, die in de nabijgelegen Reginald Warnefordstraat 44 in Sint-Amandsberg woonde. De opdrachtgever was tolbeambte Alfons Cruyssaert, eveneens vlakbij wonend in de Land Van Waaslaan 6.

Snoeck was actief op verschillende terreinen. Van zijn hand kennen we burgerhuizen, winkels, villa’s, werkmanswoningen, en uitbreidings- en veranderingswerken. Voor burgerhuizen zien we voornamelijk ontwerpen in art deco en gematigd modernisme terugkomen, terwijl zijn ontwerpen voor villa’s eerder geïnspireerd zijn op Engelse landhuizen. Elementen die vaak in zijn ontwerpen terugkomen zijn afgeronde erkers, in zijn latere werk het gebruik van gele glazuurstenen in de gevels, en de voorliefde voor glasramen aangebracht in de bovenste geledingen van de ramen of in de traphal. Deze woning verkrijgt haar karakter door de uitgesproken geometrische vormen van de art deco. Het pand heeft ook een ensemblewaarde met de twee naastgelegen panden die eveneens in dergelijke expressieve en vooruitstrevende stijl zijn opgebouwd. Enkele mooie voorbeelden die de variatie in zijn ontwerpen aantonen, zijn ook verderop in de straat terug te vinden in de Victor Braeckmanlaan, 179-181 (1936) en 155 (1937) en in de nabijgelegen Land Van Waaslaan 145 (1930).

De burgerwoning telt één brede travee en drie bouwlagen onder plat dak. De lijstgevel is opgebouwd uit met pleisterwerk verlevendigd oranje baksteenparement op een blauwe hardstenen plint en bevat uitsluitend rechthoekige gevelopeningen. De kroonlijst is de blikvanger van deze art-decolijstgevel: een bepleisterde fries met cartouches en een centraal ornament in siermetselwerk tussen getrapte consoles is gevat tussen de expressieve topstukken van de zijdelingse pilasters en bekroond door een strakke, opengewerkte ijzeren balustrade. De gelijkvloerse bouwlaag is klassiek en sober uitgewerkt met rechthoekige gevelopeningen met getrapte dagkanten, waarbij de brede rechtertravee uitgewerkt is als venster. De smalle linkertravee bevat een houten voordeur die met een uitkragend kalf afgescheiden is van het bovenlicht. Een bepleisterde horizontale band waarin aan de rechterzijde de signatuur van de architect "ER.SNOECK/ BOUWKUNDIGE" is uitgewerkt, vormt de visuele overgang van de gelijkvloerse naar de eerste verdieping.

De bovengevel is vormgegeven als één brede, monumentale travee, waarbij het centrale gevelvlak geflankeerd wordt door doorlopende pilasters met monumentale bepleisterde bekroningen in art-decostijl, deze steken boven het niveau van het platte dak uit. De eerste verdieping is geopend door een driezijdige bepleisterde erker op een getrapte console. Elke zijde bevat een identieke vensteropening met guillotineramen. Bovenaan wordt de erker afgesloten door een borstwering, ingevuld met een sobere smeedijzeren balustrade. Op het balkon bovenop de erker geeft een dubbele terrasdeur met gekoppelde zijlichten uit. Al het schrijnwerk in de gevel bestaat uit wit geschilderd hout.

De architect geeft de woning een conventionele enkelhuisindeling mee. Via de linkertravee betreedt men de inkomhal, welke achteraan de trappartij bevat die alle verdiepingen met elkaar verbindt. De rechtertravee van de woning wordt ingenomen door een salon aan de straatkant die in enfilade staat met een eetplaats. Daarachter bevindt zich een zenitaal verlichte perceelsbrede keuken, met daarachter een schotelhuis, sanitair en kolenopslag in een smallere en lagere aanbouw. De verdiepingen zijn identiek ingedeeld, waarbij een slaapkamer in de perceelsbrede ruimte aan de straatkant ingericht is en er zich een kleinere slaapkamer aan de tuinzijde naast de traphal bevindt. Verder is de woning slechts onder de traphal onderkelderd.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Gent, afdeling XIX (Sint-Amandsberg), 1932/68.
  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen Sint-Amandsberg, BA-SA, 1932/4050.
  • DE GROOTE S. 1992: Op bezoek bij Jackie Snoeck. Zoon van architect Ernest Snoeck, Heemkundig Nieuws 20/4, 4-8.

Auteurs: De Caluwé, Carlo; Janssens, Karolien