• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

De bouwaanvraag voor dit burgerhuis in art-decostijl werd in 1927 ingediend. Opdrachtgever voor de woning was Maurice Nicase wonende in de Karel Mirystraat 39 in Gent en actief in de import- en exportsector. Het bouwdossier vermeldt geen architect of aannemer.

De rijwoning heeft een enkelhuisindeling van twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen. De woning is deels onderkelderd en is gevat onder een asymmetrisch zadeldak met de nok parallel met de straat. Het dak is afgewerkt met rode dakpannen, heeft een schouwvolume en is afgeboord met een houten kroonlijst ondersteund door langwerpige modillons. De rode bakstenen lijstgevel staat op een lage blauwe hardstenen plint en is boven- en onderaan bezet met een decoratieve cementbepleistering, bestaande uit smalle verticale afgeronde groeven.

De brede venstertravee rechts is verhoogd en is als risaliet uitgewerkt, met een getrapte overgang naar het dieper gelegen centrale gevelvlak. In de rechtertravee bevindt zich beneden een rechthoekige vensteropening boven een natuurstenen dorpel en onder een gecementeerde latei. Op de verdieping zit een driezijdige erker in de rechtertravee, op een gecementeerde getrapte console. Elke zijde bevat een venster en de erker is bekroond met een bepleisterde geornamenteerde band. Boven de erker bevindt zich een brede zeshoekige vensteropening boven een natuurstenen dorpel.

De smalle linkse travee is de deurtravee. De gelijkvloerse bouwlaag bevat een rechthoekige deuropening, bereikbaar via twee blauwe hardstenen treden en met een uit drie delen bestaand bovenlicht. Dit bovenlicht wordt gescheiden van de deuropening met een gecementeerd kalf en is bekroond met een geprofileerde natuursteen. Op de verdiepingen telkens een smal rechthoekig venster. Op de borstweringen onder de vensters, een eenvoudig verticaal ornament in siermetselwerk. Al het schrijnwerk in de gevel is recent.

De architect heeft de woning een typische enkelhuisindeling gegeven. Via de voordeur betreedt men de gang, welke achteraan uitgeeft op de traphal die alle verdiepingen met elkaar verbindt. Via deze gang is zowel de salon aan de straatkant, als de eetkamer daarachter bereikbaar. De salon en eetkamer staan in verbinding met de achterliggende veranda, waarlangs de tuin kan betreden worden. Naast de veranda bevindt zich de keuken, die enkel via een sas met proviandkasten bereikbaar is. De keuken geeft uit op de achtergelegen bijkeuken en sanitair.

Op de verdieping bevinden zich langs de straatkant een slaapkamer en de badkamer. Een andere slaapkamer en het bureel bevinden zich langs de tuinzijde. De zolder bestaat uit twee zolderkamers en een toilet. Verder strekt de kelder zich enkel onder de gelijkvloerse traphal en het salon uit.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Gent, afdeling XIX (Sint-Amandsberg), 1928/53.
  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen Sint-Amandsberg, BA-SA, 1927/2573.