• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Deze burgerwoning in art-decostijl werd in 1924 ontworpen door architect Henri Vaerwyck-Suys, die in de aangrenzende Schoolstraat 35 in Sint-Amandsberg woonde. De opdrachtgever was Theophiel Bekaert, ook vlakbij wonend in de Reginald Warnefordstraat 2.

Henri Vaerwyck-Suys heeft verschillende gebouwen in de straat op zijn naam staan. De architect kiest voor een eenvoudige zakelijke art-decostijl, helemaal passend bij de gesloten middelhoge interbellumbebouwing die het straatbeeld van de Land Van Waaslaan karakteriseert. Vaerwyck-Suys was vooral actief in de jaren dertig en tijdens de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Hij is vooral gekend door het uitbouwen en herstellen van religieuze architectuur.

In zijn oeuvre zijn maar enkele burgerlijke projecten gekend, bijna allemaal in Oost-Vlaanderen te situeren. Hij hanteert verschillende stijlen: we zien ook de art-nouveaustijl en de Vlaamse regionalistische stijl terugkeren.

De woning telt twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen boven een kelder en onder een zadeldak met de nok parallel met de straat. Het dak is afgewerkt met dakpannen en bevat twee daklichten. De lijstgevel staat op een hoge blauwe hardstenen plint, en is bovenaan afgeboord met een houten bakgoot, gedragen door klossen. De gevel is opgebouwd uit een rood bakstenen parement in staand verband, gecombineerd met witte natuursteen ter hoogte van de gevelopeningen, waarvan enkele gedecoreerd met art-deco-bas-reliëfs. De lage gelijkvloerse bouwlaag is bijna volledig opgenomen in de plint van blauwe hardsteen en fungeert visueel als sokkel voor het gebouw. In de linkertravee zitten twee identieke, kleine rechthoekige vensters, gescheiden door een natuurstenen penant. De rechtertravee van de gelijkvloerse bouwlaag bevat een brede rechthoekige deuropening met een houten dubbele deur binnen een geornamenteerde natuurstenen omlijsting. De beglazing in de deuren is afgeschermd met een smeedijzeren rooster.

De bovengevel heeft een meer open karakter; de twee verdiepingen zijn identiek uitgewerkt. De linkertravee wordt geaccentueerd door een twee bouwlagen tellende driezijdige erker. De rechtertravee kraagt licht uit en bevat per bouwlaag een rechthoekig venster. De borstweringen van de vensters op de verdiepingen zijn uitgewerkt met overhoekse bakstenen. Alle ramen bestaan uit wit geschilderd houten schrijnwerk.

De architect geeft de woning een conventionele enkelhuisindeling. Achter de inkomdeur bevindt zich een vestibule die uitgeeft op de traphal. Achter de traphal bevindt zich nog een bijkeuken en een berging. In de venstertravee een enfilade van eetkamer aan de straatkant en de keuken aan de tuinzijde Ter hoogte van het eerste trapbordes bevindt zich het sanitair aan de tuinzijde. Van de verdiepingen is geen planmateriaal beschikbaar, maar er kan van uitgegaan worden dat de eerste verdieping de leefruimte bevat en de twee bovenste verdiepingen de slaapkamers. Een vergelijking met de mutatieschetsen uit het kadaster doet besluiten dat er van het originele ontwerp werd afgeweken door de aanbouw van een volume achter de bergruimte.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Gent, afdeling XIX (Sint-Amandsberg), 1924/152 en 2004/79.
  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen Sint-Amandsberg, BA-SA, 1924/1850.

Auteurs: De Caluwé, Carlo; Janssens, Karolien