Dubbele rij geleide lindes kerkhof Bekegem

Beschrijving

Het omliggende kerkhof wordt omsloten door een ommegang met een dubbele rij gekandelaarde leilindes waarvan de waterscheuten van de binnenste rij opgeschoten zijn en geschoren worden in de vorm van een haag.

Het betreft hier een intact en representatief voorbeeld van hoe leibomen werden aangeplant, onderhouden en geleid op kerkhoven. Van oudsher werden lindes aangeplant op kerkhoven omwille van hun symbolische werking, waarbij men gezuiverd werd van het kwade van zodra je onder de lindes wandelde. De geleide bomenrijen voorzien de bezoekers ook rust en lommerte tijdens een wandeling op het kerkhof.

De omtrek gemeten bij de dikste linde bedraagt 164 cm.

Auteurs: Schepens, Annelies