Meersstraat

Beschrijving

De Meersstraat is een kasseiweg die tussen percelen weiland slingert en dichter bij het dorpscentrum van Melsen tussen bebouwing loopt waaronder een historische hoeve. De weg is deels ingesneden in de flank en wordt aan het begin begeleid door een rij opgaande populieren. Deze bomenrij benadrukt het wegtracé zodat dit herkenbaar is vanaf de omringende wegen zoals de Galgeveldstraat en de Wittebuisstraat. De omgeving van de weg heeft zijn agrarisch karakter grotendeels behouden wat de contextwaarde van de kasseiweg versterkt. Het historisch wegtracé is intact en leidt van de meersen naar het hoger gelegen dorp. De kasseiweg werd in 2016 heraangelegd in functie van rioleringswerken. De Meersstraat maakt deel uit van het historisch netwerk van wegen die het centrum van Melsen in de 18de eeuw verbonden met de uitgestrekte Scheldemeersen. In de 19de eeuw werd de Melsenbeek die de meersen doorkruiste gekanaliseerd. Op de Poppkaart is te zien dat de Meersstraat toen aansloot op de Pontweg die parallel liep met de Melsenbeek. Deze weg werd vermoedelijk gekasseid in de loop van de 19de eeuw in functie van een betere begaanbaarheid gezien het bochtig parcours en de wegerosie in de afdaling naar de Scheldevallei.

• Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.

Auteurs: Verdurmen, Inge