Duiker onder het kanaal Leuven-Dijle

Beschrijving

De duiker die de Leibeek onder het kanaal Leuven-Mechelen door stuurt werd volgens onderzoek van E. Willekens aangelegd in 1750, op het moment dat het kanaal Leuven-Dijle gegraven werd.

De Leibeek regelt de afwatering van de Dijlevallei. In Wijgmaal heeft dit meer bepaald betrekking op het natuurgebied Wijgmaalbroek. Het overtollige water verzamelt zich in de Leibeek en wordt via de duiker onder het kanaal Leuven-Mechelen afgeleid naar de Vijvers van Bellefroid in Wilsele. De duiker vormt een tonvormige doorgang voor de Leibeek en werd opgebouwd uit rode baksteen.

• WILLEKENS E. 2016: The immovable heritage master plan as a new tool for integrated heritage conservation in Flanders. Case study: Wijgmaal, onuitgegeven verhandeling, Katholieke Universiteit Leuven, Faculteit ingenieurswetenschappen.

Auteurs: Elsen, Liedewij; Willekens, Edith