Maalderijcomplex met herenhuis en burgerhuis

Beschrijving

Maalderij, gelegen aan het kanaal Ieper-IJzer, nabij het kruispunt van de baan Ieper-Diksmuide, met de baan Langemark-Boezinge. Complex bestaande uit een herenhuis met achterliggend maalderijcomplex en aanleunend woonhuis.

Herenhuis met voorliggend klein siertuintje, afgezet met laag bakstenen muurtje waarboven gietijzeren trek met vaasbekroning. Alleenstaand dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen (nok parallel met straat, mechanische pannen), uit de jaren 1920.

Rode baksteenbouw op een arduinen plint. Aflijnende bakstenen muizentand en overhoekse muizentand. Korfbogige vensteropeningen met arduinen dorpels, doorlopend op de verdieping. Centraal deurvenster op de bovenverdieping met balkon afgesloten met gietijzeren trek. Korfbogige, deels beglaasde vleugeldeur. Begroende zijgevel.

Achterliggend maalderijcomplex. Verankerde rode baksteenbouw van zeven traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok haaks op herenhuis en parallel met Boezingevaart, mechanische pannen) met twee laadluiken uit de jaren 1920. Getoogde muuropeningen onder meer blinde. Rechts aanleunend aanbouwsel onder lessenaarsdak.

Links aanleunend burgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel met vaart, mechanische pannen), uit jaren 1920. Rode baksteenbouw.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine

Aanvullende informatie

De voormalige mechanische maalderij werd destijds uitgerust met onder meer een graanreiniger, een koppel maalstenen, een haverbreker, een bonenbreker, vijf cilindermolens (voor de productie van tarwebloem), zeven builmolens en zakkenlift. Voor de aandrijving van dit materieel zorgde een zuiggasmotor (70 pk).
  • Provinciaal Archief Brugge, A3-GB/1998-43-b.
Auteurs: Becuwe, Frank