Twee zilverlindes als vredesbomen en herdenkingsmonument

Beschrijving

Op de hoek van de Weg naar Opoeteren en de Elf-Septemberlaan staat een gedenkteken, geflankeerd door twee vredesbomen, met name twee zilverlindes (Tilia tomentosa).

Op deze locatie worden het geheim leger en de dood van dertien onschuldige burgers herdacht, die op 11 september 1944 door terugtrekkende Duitsers werden doodgeschoten.

Het gedenkteken is verplaatst naar andere kant van de weg (datum onbekend). Vroeger stond dit op de hoek van de Weg naar Opoeteren en Kruisstraat. Wellicht zijn de huidige zilverlindes ook op dat moment aangeplant. De omtrek van de dikste linde bedraagt 147 cm.

• Bron: ‘Opglabbeekse Elfde september’, Het Belang Van Limburg, 18 september 2017.

Auteurs: Schepens, Annelies