Gemengde hoogstamboomgaard bij een hoeve

Beschrijving

Aan de zuidwestelijke grens van het dorp Boekhout ligt reeds sinds de opmaak van de Villaretkaart uit 1745 een hoeve. Deze hoeve evolueerde van een U-vormige plattegrond op de Ferrariskaart (1771-1777) tot de huidige L-vormige constellatie. De langgerekte percelen boomgaard ten oosten van de hoeve werden op de topografische kaart van 1939 uitgebreid met twee percelen boomgaard ten westen en zuiden van de hoeve. Deze vergroting van het boomgaardareaal past in de vanaf 1895 tot circa 1930 heersende trend tot omzetting van akkerland naar boomgaard als reactie op de toenmalige economische situatie.

Een iets kleinere versie van het oorspronkelijke westelijk boomgaardperceel is tot vandaag nog steeds als boomgaard in gebruik. Een haag van eenstijlige meidoorn doet dienst als veekeringshaag. De gemengde boomgaard met perenbomen langs de randen wordt langs de straatzijde door een traditionele veekeringshaag van eenstijlige meidoorn afgesloten. Een eenvoudige “barrier” van bandijzer verleent vanaf de straat toegang tot de fruitweide.

De hoogstamboomgaarden in Haspengouw kennen een hoge belevingswaarde en dragen bij aan de streekidentiteit van het landschap. Hoogstamboomgaarden hebben een hoge ecologische en natuurwaarde, ze zijn een bijzonder aantrekkelijke leefomgeving voor vele plant- en diersoorten. Deze boomgaard wordt nog begraasd wat verder bijdraagt aan de historische waarde.

Vandaag is de hoeve nog steeds zoals op de Villaretkaart bereikbaar via een inrit vanuit het noorden. Op de hoek naast deze inrit bevindt zich een kapelletje, vermoedelijk uit de jaren 1950 en een linde als begeleidende kapelboom.

• Kaart van België, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven in 1928-1950, schaal 1:20.000.

Auteurs: Michiels, Marijke