erfgoedobject

Opgaande zomereik als hoekboom bij kerkwegel

landschappelijk element
ID
306210
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306210

Beschrijving

In de hoek van een perceel, bij een kerkwegel langs het Hof ter Linden, staat een stevig uit de kluiten gewassen opgaande zomereik. Bij het inventariseren (2018) werd een stamomtrek van 402 cm gemeten en een uitzonderlijk hoge takvrije stam van 10 meter. Het gebeurde wel meer dat hoekbomen aangeplant werden bij voetwegen. Zodoende voorkwam men dat de bocht zou worden afgesneden en dat het pad gebruikt zou worden met voertuigen en het voetpad hierbij zou verbreden. Blijkbaar een doeltreffende methode om zijn eigendom te vrijwaren. De stam is hoog gesleund (10 meter), een praktijk die werd toegepast om de economische waarde van de stam te verzekeren. Het is moeilijk te zeggen hoe oud de zomereik is, vermoedelijk werd de boom aangeplant in de 18de eeuw. Op de Ferrariskaart van ca. 1777 zijn er bomenrijen langs de straat ingetekend dus het kan zijn dat de eik nog een restant is uit die periode.

  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.

Auteurs: Van der Linden, Geert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Hof ter Linden

  • Is deel van
    Ophasselt


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgaande zomereik als hoekboom bij kerkwegel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306210 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.