Hoeve met omwalling

Beschrijving

Eén van de twee zogenaamde Kapittelhoeven. Hoeve met losstaande bestanddelen gelegen binnen nagenoeg rechthoekige omwatering. Bereikbaar via aardeweg met merkwaardige eik op hoek met Groeningenlei.

Historiek

Eigendom van de Kapittelheren van Antwerpen. Het goed Nieuwen hove werd al vermeld in 1304 en daarop verscheen voor 1347 een hoeve. Daarbij werd in de 15de eeuw een tweede omwalde hoeve opgericht ten zuiden ervan. Voornamelijk in de 19de eeuw werden beide hoeven aangeduid als Kapittelhoeven, doch tijdens de Franse Revolutie aangeslagen en in 1798 verkocht. In 1826 brandde de meest zuidelijk gelegen hoeve af en werd de andere gedeeltelijk vernield en op dezelfde plaats herbouwd of hersteld. De huidige, sterk verbouwde hoeven dateren uit de 18de eeuw en de eerste helft van de 19de eeuw, doch behielden hun ligging en omgeving. De omwatering kreeg wel een meer rechthoekige vorm.

Beschrijving

Woonstalhuis (nok parallel aan de straat) uit de tweede helft van de 19de eeuw gelegen binnen ovale omwatering, met langsschuur (nok loodrecht op de straat) aan zuidzijde. Bakstenen langsschuur van zes traveeën, grotendeels uit de tweede helft van de 18de eeuw (?) onder afgewolfd dak (Vlaamse pannen). Travee-indeling door lisenen, gestutte westgevel. Vernieuwde rechthoekige muuropeningen.

• VAN PASSEN R., Geschiedenis van Kontich, uitgave gemeentebestuur Kontich, 1964, p. 132, 718, 875.
  • VAN PASSEN R., Toponymie van Kontich en Lint, Gent, Vlaamse Academie voor taal- en letterkunde, 1962, p. 313, 460.

Auteurs: Wylleman, Linda