erfgoedobject

Opgaande linde als vredesboom

landschappelijk element
ID
306189
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306189

Beschrijving

Op het kruispunt van de Lindestraat en een onverharde weg staat een jonge opgaande linde met kruis. Deze boom is aangeplant op 17 augustus 2014, ter vervanging van de oorspronkelijke vredesboom.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden, na gevechten, op verschillende plaatsen in en rond het Bunsbeekse heuvellandschap Belgische soldaten teruggevonden. Een dertigtal soldaten werden eind 1914 in een massagraf onder de lindeboom begraven. Eind juni 1916 werden ze door de gemeentelijke ontgravingsdienst terug opgegraven en -na een poging tot identificatie- herbegraven in Sint-Margriete-Houtem, Tienen en Grimde. Nog voor de Tweede Wereldoorlog uitbrak, werd de dikke lindeboom geveld door een storm. Later verdween ook het herdenkingskruis.

Op 11 november 2013 plantte men op deze plaats een nieuwe linde als vredesboom en een nieuw herdenkingskruis volgde op 17 augustus 2014.

  • Informatiebord op locatie

Auteurs: Schepens, Annelies
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgaande linde als vredesboom [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306189 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.