Twee welkomstlindes

Beschrijving

Aan de toegang tot de historische hoeve 'Het goed te Moen’ staan twee oude knotlindes. Het betreft hier Hollandse lindes (Tilia x europaea) met een stamomtrek van 414 cm en 449 cm.

Deze lindes zijn op traditionele wijze als welkomstboom aangeplant. Het planten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden tegen kwade invloeden. Lindes op erven hebben ook vaak een functie als productieboom (theebereiding) en houtproductie (onder andere brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout of loofvoedering). De bomen werden ook gebruikt om het ingespannen paard onder de linden bescherming te bieden tegen de zomerse zonnestralen.

Auteurs: Schepens, Annelies