Batenborch

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Batenborch

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van Fritz Van Peborgh-Dirickx, naar een ontwerp door de architect Emile Thielens uit 1894. Daarbij bleef de klassieke houten winkelpui met smeedijzeren balkon bewaard, die in 1882 was aangebracht door Jean Dirickx naar een ontwerp door ingenieur-architect Jan Stordiau. De huisnaam "Batenborch" die opklom tot de 15de eeuw, werd in de eerste helft van de 16de eeuw vervangen door "De Clocke". In dit pand kwam op 16 augustus 1896 de dichteres Alice Nahon ter wereld, dochter van Gerard Leo Nahon, procuratiehouder van De Nederlandse Boekhandel. Een gedenksteen die aan dit feit herinnert, werd op 6 mei 1972 onthuld.

Het winkelhuis behoort tot het vroege zelfstandige oeuvre van Emile Thielens, die na zijn architectuurstudies jarenlang in dienst werkte van de architecten Louis en François Baeckelmans, en vervolgens van Jules Bilmeyer en Joseph Van Riel. Vooral gekend voor zijn veelal pittoreske gebouwen van de Antwerpse Zoo, zette Thielens omstreeks 1900 voorzichtige stappen richting art nouveau, om kort voor zijn overlijden terug te keren tot een monumentale beaux-artsstijl. Tot zijn belangrijkste realisaties uit de jaren 1890 behoren de Feestzalen van de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde en het in Franse neorenaissancestijl ontworpen kantoorgebouw van de Imperial Continental Gas Association op de Meir.

Rijwoning van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een klassieke houten winkelpui met zijportaal en hardstenen plint. Deze bestaat uit geprofileerd lijstwerk en een entablement met kroonlijst op consoles, bekroond door een gevelbrede, smeedijzeren balkonborstwering met rozetten. De bovenverdiepingen worden omvat door een rechthoekig spaarveld in kolossale orde. Verkleinende registers van rechthoekige bovenvensters in geriemde omlijsting, met individuele lekdrempel en onderdorpel op de tweede verdieping. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1882#204 en 1894#249 en 1889#763.
  • ASAERT G. 2005: Honderd huizen aan de Grote Markt van Antwerpen. Vijf eeuwen bewoningsgeschiedenis, Zwolle en Antwerpen, 25-28.