De vier Heemskinderen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed De vier Heemskinderen

Beschrijving

In kern traditioneel diephuis dat opklimt tot de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. Het pand waarvan de huisnaam "De vier Heemskinderen" opklimt tot de 15de eeuw, werd omstreeks 1812 aangekocht door Andreas Tschander (†1818), echtgenoot van Christina Sapper of Zappa (Zernetz, 1786-1859), een bekend banketbakker afkomstig uit Brayer in het Zwitserse kanton Graubunden. Deze liet in 1812 de pui aanpassen, en in 1813 de puntgevel met drieledige geveltop verbouwen tot de huidige, laatclassicistische lijstgevel. Uit de bouwdossiers vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. Zijn weduwe en zoon Michel Tschander, zetten de banketbakkerij, confiserie en chocolaterie verder, tot de overname in 1860 door de eveneens Zwitserse banketbakker Fridalinus Blumer (°Pontresina, 1827).

Rijwoning van vier traveeën en vier bouwlagen onder een afgewolfd zadeldak (nok loodrecht op de straat). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel, van bij oorsprong met winkelpui (vandaag verbouwd), beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema. Verkleinende registers van rechthoekige bovenvensters op kordonvormende lekdrempels, voorzien van smeedijzeren borstweringen met ruitpatroon. Van het oorspronkelijk klassieke hoofdgestel met architraaf en blinde fries, rest de houten kroonlijst op klossen.

Achtergevel: bepleisterde puntgevel, en aanpalend, lager achterhuis eveneens onder een diepgericht zadeldak en met puntgevel.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 838#310 en 838#333.
  • ASAERT G. 2005: Honderd huizen aan de Grote Markt van Antwerpen. Vijf eeuwen bewoningsgeschiedenis, Zwolle en Antwerpen, 381-387.