Huis Roland Deplancke van 1924

Beschrijving

Zogenaamd "Roland Deplancke P.V.B.A. Wit- & Blauwsteen - Marmer - Grafzerken", zie geschilderd opschrift op linker zijgevel. Burgerhuis naar verluidt, naar ontwerp van architect Jules Coomans (Ieper), gedateerd 1924 door middel van gevelstenen. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, mechanische pannen), voorzien van dakkapellen en -venster. Met schijnvoegen gecementeeerde gevel op plint van Atrechtse zandsteen; gebruik van arduin voor hoekbanden. Eclectische bouwtrant met kopiërende ornamenten naar laat- en neogotisch model, zie aflijnend fries met dropmotief, uitlopend op mensenhoofden, trapgevelrisaliet, rechthoekige muuropeningen, onder meer kruiskozijn en drielichten, gevat in Brugse traveeën, met maaswerk en basreliëf, steenhouwer en gereedschappen voorstellend, respectievelijk op borstwering en boogvelden. Gecementeerde onderdorpels.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine