Hoekwoning met puntgevel

Beschrijving

Vermoedelijk tot de 17de eeuw opklimmende stadswoning met puntgevel op de hoek met de Kanunnik De Deckerstraat.

Historiek

Dit hoekpand met de Kanunnik De Deckerstraat heeft een oudere kern die vermoedelijk teruggaat tot de 17de eeuw, zoals zichtbaar aan het algemene volume, de puntgevel met schouderstukken aan de Sint-Katelijnestraat en aan de bewaarde interne draagstructuren met moerbalken op geprofileerde balksleutels met zaagtand- en rondstaafprofielen en een traditionele gordingenkap, zoals vastgesteld tijdens een bezoek ter plaatse in 2005.

In 1946 diende de eigenares, de weduwe Jannes, een aanvraag in voor de verbouwing van de winkel op het gelijkvloers en de gevels aan de Sint-Katelijnestraat en de Kanunnik De Deckerstraat naar plannen van de Mechelse architect Jan Lauwers. De grondplannen van architect Lauwers tonen hoe de linker travee in de Sint-Katelijnestraat bij de winkelruimte gevoegd werd en het bureau in de twee laatste traveeën aan de Kanunnik De Deckerstraat in gebruik werd genomen als opslagruimte. De nieuwe opslagruimte werd toegankelijk gemaakt via een poort, die de twee bestaande vensteropeningen verving. De overige gevelopeningen werden volgens de bestaande ritmering omgevormd tot brede etalageramen met een centrale winkeltoegang aan de Sint-Katelijnestraat, allemaal gevat in een bekleding met bruine keramische tegels. De gevelbepleistering op de verdieping en op de geveltop moest wijken voor een bekleding met "lederkleurige gevelsteenplaatjes". Op de verdieping werd een nieuw klein hoekbeeldje geplaatst, afgeleid van de winkelnaam "In St.-Antonius" vermoedelijk een voorstelling van deze heilige. Het resultaat van deze werken is deels zichtbaar op een foto uit 1972 van de Mechelse onderzoeker Frans Berlemont.

In 2012 werd een aanvraag ingediend voor gevelwerken aan het pand, dat intussen fungeerde als woning. De gevels aan de Sint-Katelijnestraat en de Kanunnik De Deckerstraat kregen een vlakke, wit geschilderde bepleistering. De bestaande gevelopeningen bleven behouden en werden ingevuld met nieuw, grijs geschilderd houten schrijnwerk, met uitzondering van de grijze rolpoort in de verlaagde toegang tot de vroegere opslagplaats aan de Kanunnik De Deckerstraat.

Beschrijving

Traditionele stadswoning met tuitgevel op de hoek van de Sint-Katelijnestraat en de Kanunnik De Deckerstraat. Het volume telt twee bouwlagen en respectievelijk drie en vijf traveeën onder een zadeldak met rode pannen (nok dwars op de Sint-Katelijnestraat). Brede rechthoekige vensteropeningen op een vernieuwde hardstenen plint op het gelijkvloers als gevolg van de verbouwing van de aanwezige winkelruimte in 1946; rechthoekige vensteropeningen met hardstenen dorpel op de verdieping en in de geveltop. De rechthoekige deur- en vensteropeningen werden in 2012 ingevuld met grijs geschilderd houten schrijnwerk.

Interieur: kelder met tongewelf, op de verdieping eikenhouten moerbalken loodrecht op de Kanunnik De Deckerstraat met balksleutels met zaagtand- en rondstaafprofiel op geprofileerde consoles in witte natuursteen; behouden houten dakconstructie bestaande uit schaargebinten met gebeitelde telmerken, windschoren en nokgording.

• Bouwdienst Mechelen, bouwaanvragen: 2012/0469.
  • Stadsarchief Mechelen, primitief kadastraal plan, circa 1824, wijk A, blad 4.