Gevelbeeld Onze-Lieve-Vrouw van Troost met Kind

Gevelbeeld Onze-Lieve-Vrouw van Troost met Kind uit 1917 onder houten baldakijn.

Historiek

Tegen de tuinmuur van de vroegere herenwoning Radzitsky-d’Ostrowick, tussen circa 1930-1980 ook gekend als de "Sint-Romboutskliniek", bevindt zich een beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Troost met Kind onder een houten baldakijn. Het huidige beeld werd volgens deken Caeymaex in 1917 geplaatst door de "Vrienden der Armen" als vervanging van een ouder beeldje dat - mogelijk tijdens de Eerste Wereldoorlog - was ontvreemd of beschadigd. Een foto uit de verzameling van Frans Berlemont uit 1970 toont de nu verdwenen onderzijde van de console waarop het beeld rust met het opschrift "O.L.V. TROOST B.V.O.".

Beschrijving

In 1917 tegen een tuinmuur geplaatst gepolychromeerd en gekroond Onze-Lieve-Vrouwebeeld met Kind op de linkerarm. Verdwenen scepter in Maria's rechterhand en Christusbeeld met wereldbol in linkerhand. Trapezoïdale sokkel met verdwenen onderzijde waarop het opschrift "O.L.V. TROOST B.V.O." was aangebracht. Halfrond houten baldakijn op uitgelengde houten consoles met guttae. Verdwenen metalen lichtarm aan de linkerzijde van het beeld.

• Stadsarchief Mechelen, persoonlijk archief Frans Berlemont, Kanunnik De Deckerstraat (Stadsarchief Mechelen, www.regionalebeeldbank.be, SME001014889).
  • CAEYMAEX 1927: Onze-Lieve-Vrouwbeelden op den openbare weg te Mechelen, 10.

Auteurs: Van den Mooter, Maarten