Hoogstamboomgaard op de Oude berg

Beschrijving

Op de zuidhelling van de Oude berg, vlakbij de burchtruïne van Kolmont, ligt een grote hoogstamboomgaard. De boomgaard is bereikbaar via een hek aan de zuidzijde en is omringd door een veekeringshaag van meidoorn. De boomgaard werd recent hersteld en bestaat dus overwegend uit jonge fruitbomen. Dit is de verderzetting van het historisch landgebruik.

De hoogstamboomgaard is voor het eerst zichtbaar op de topografische kaart van het Krijgsdepot uit 1871, maar was toen nog kleiner in omvang. In deze periode vond de commerciële fruitteelt stilaan ingang in de regio. Op de topografische kaart van 1886, toen de fruitteelt goed op gang kwam, is te zien dat de boomgaard al uitgebreid werd. Het perceel is dan ook ideaal gelegen, op een zuidhelling en vlakbij het Fruitspoor met nabijgelegen stroopfabrieken, waardoor het fruit makkelijk afgezet kon worden.

Op de daaropvolgende topografische kaarten staan wisselende gedeelten ingekleurd als weiland. Dit is niet onlogisch gezien hoogstamboomgaarden een dubbel gebruik van veeteelt en fruitproductie kenden. Mogelijk varieerde de dichtheid van het plantverband, zoals kan vastgesteld worden op luchtfoto's uit 1947 en 1971.

• Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto's 1970 en 2017, Singelstraat, Borgloon [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 5 februari 2018).
  • Orthofoto Sint-Truiden 1947 [online], www.cartesius.be (geraadpleegd op 5 februari 2018)
  • AGENTSCHAP ONROEREND ERFGOED 2017: Fruitteelt in Haspengouw [online], https://id.erfgoed.net/themas/133 (geraadpleegd op 5 februari 2018).
  • KINNAER A. 2018: Terreinbezoek omgeving Jesseren (Borgloon, Tongeren) (Terreinbezoek op 29 januari 2018)

Auteurs: Kinnaer, Anse