Cipressen en Italiaanse populier in krans van lindes als vredesbomen

Beschrijving

Op de Moenplaats staat tegenover de kerk een oorlogsmonument. Dit monument herdenkt de inwoners van Moen die zijn omgekomen of vermist in de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Het oorlogsmonument is voorzien van een muur met de namen van de slachtoffers. Links van het gedenkteken staat een soldaat in rusthouding van blauwe hardsteen.

Het geheel is geplaatst in een plantsoen bestaande uit hoge, geschoren cipressen met centraal, achter het oorlogsmonument een Italiaanse populier (Populus nigra ‘Italica‘) in een krans met lindebomen. Het plantsoen maakt deel uit van de oorspronkelijke aanleg uit 1920. Het huidige monument dateert van 1970 en is geplaatst ter vervanging van een monument uit 1920.

De huidige populier is een vredesboom, maar het gebruik van een populier als herdenkingsboom gaat op deze locatie nog verder terug in de tijd. Deze populier zou geplant zijn ter vervanging van een vrijheidsboom die voorheen al op de Moenplaats stond. Volgens historicus H. Bierre werd er naar aanleiding van de Belgische onafhankelijkheid van 1830 een vrijheidsboom aangeplant in het midden van het plein. Het ging tevens om een populier. Naast deze populier zou toen een strafpilaar gestaan hebben. Beide zijn tijdens de Eerste Wereldoorlog beschadigd geraakt.

• ANONIEM [BIERRE HENDRIK], ‘t Oud Graafschap van Moen, Gent, 1875, reprint 1980, Familia et Patria, Handzame, pag. 23.
  • JACOBS M., Zij die vielen als helden… Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Brugge, 1996, p. 24.

Auteurs: Schepens, Annelies