Holle weg Steenheuvelstraat

Beschrijving

Op de Holsbeeksesteenweg leidt net voor de brug met de E314 een asfaltweg naar het zuidwesten. De weg leidt naar de autostrade en loopt vervolgens parallel met de berm naar het westen. Het eerste deel van de weg is diep ingesneden op de uitloper van de zuidelijke flank van de Wijngaarberg en loopt tussen steile taluds met overwegend hakhout van robinia. Hakhout van es, zomereik en hazelaar vormen relicten van de inheemse wegbeplanting. Op de Kabinetskaart van de Ferraris is te zien dat deze weg zich tussen de uitgestrekte akkers rond Gelderode slingert en doorliep naar het zuiden richting Nieuwrode. De holle weg vormde de belangrijkste verbinding tussen de dorpen Gelderode en Nieuwrode en passeerde halverwege dit traject langs de ontginning 'Rot'. Op de Poppkaart wordt de weg aangeduid als 'Steenheuvel Straet'. Aan de overzijde van de autostrade loopt het oorspronkelijk traject van de weg door als onverharde losweg die uitkomt bij de straat Rot.

Auteurs: Verdurmen, Inge