erfgoedobject

Dubbele bomenrij van gekandelaarde paardenkastanjes

landschappelijk element
ID
305854
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305854

Juridische gevolgen

Beschrijving

Twee bomenrijen van gekandelaarde paardenkastanjes van telkens 23 bomen sieren het dorpsplein van Bassevelde. De bomen zijn geplant met een tussenafstand van 8,5 meter in de rij, tussen de rijen is er een plantafstand van 12 meter en tussenin loopt een kasseiweg van circa 7 meter breed.

De huidige straatbeplanting met witte paardenkastanjes dateert uit het interbellum en vervangt een populierendreef. Op 12 december 1891 besloot de gemeenteraad de bomen op het dorp te verkopen en te vervangen door nieuwe kaarspopulieren. In de zittingen van de gemeenteraad van 26 februari en 28 maart 1925 verleende de raad toestemming om de kaarspopulieren te verkopen, de straat te verbreden en te voorzien van nieuwe bestrating voor de middenweg. In de beraadslagingen van 26 februari noteerde men het volgende: "Overwegende dat de boomen, staande alhier ten dorpe, hunnen vollen wasdom bekomen hebben, het wenschelijk ware deze openbaar te doen verkoopen; Gezien ten andere, dat de steenweg van het dorp behoorende tot de staatswegenis, door het staatsbestuur zal verbreed worden en alzoo den verkoop der boomen niet meer uit te stellen, gezien zij tot het verbreeden des wegs hinderlijk zijn."

  • Gemeentearchief Assenede, Beraadslagingen gemeenteraad Bassevelde.

Auteurs: Van der Linden, Geert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Dorpskern Bassevelde


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dubbele bomenrij van gekandelaarde paardenkastanjes [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305854 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.