Gekoppelde winkelhuizen in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Geheel van oorspronkelijk vier volgens spiegelbeeldschema gekoppelde winkelhuizen in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van de heren M. Timmermans en C. Peeters, naar een ontwerp door Edouard Dobbelêers uit 1900. Deze architect was in Antwerpen actief van 1887 tot zijn overlijden in 1921. Uit de beginjaren zijn zowel ontwerpen in neoclassicistische als in neo-Vlaamserenaissance-stijl bekend. In de periode vóór de Eerste Wereldoorlog bleef hij trouw aan een conventioneel architectuuridioom. Het nummer 103 werd in 1972 gesloopt voor een nieuwbouwflat.

Met een gevelbreedte van elk twee traveeën omvatten de rijwoningen vier bouwlagen onder een mansardedak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevels met schijnvoegen op de eerste verdieping (nummer 105 gedecapeerd), rustten oorspronkelijk op een klassieke winkelpui met zij- of middenportaal en privé-inkom, pilasters en entablement (enkel bewaard is in nummer 105). Nadrukkelijk horizontale gevelgeleding door het gevelbrede balkon met consoles en smeedijzeren borstwering van de eerste verdieping (enkel bewaard in nummer 105), waterlijsten en kordonvormende lekdrempels. Registers van rechthoekige vensters op de eerste twee verdiepingen en rondboogvensters in de topgeleding, gevat in geriemde omlijstingen met sluitsteen, oren of doorgetrokken imposten; balustrades en casementen in de borstwering van de tweede verdieping. Klassiek hoofdgestel met houten kroon- en tandlijst op consoles. Vandaag lege, omlijste rondboognis met sokkel op de middenpenant, waarin oorspronkelijk een Onze-Lieve-Vrouwebeeld.