Eclectisch landhuis Terassel

Beschrijving

Eclectisch landhuis, gelegen op het hoogste punt van het domein en kadastraal geregistreerd in 1897, gevolgd door een volledige heropbouw in 1924 nadat het door de Duitsers in brand was gestoken in 1914.

Het oorspronkelijke gebouw werd opgetrokken als een landhuis met onregelmatige plattegrond en neorenaissance-kenmerken, zoals te zien is op oude prentkaarten. Het landhuis werd in 1897 samen met de bijhorende stallen kadastraal geregistreerd als nouvelles constructions, in eigendom van Gilbert Petrus Parmentier, rentenier Schaerbeek. Deze was lange tijd schepen van Meise en in 1913 waarnemend burgemeester. Als jaar van ingebruikneming wordt op het kadaster 1896 aangegeven. Het landhuis werd echter door de Duitsers in 1914 in brand gestoken en nadien heropgebouwd waardoor het huidige landhuis ontstond. De volumewerking wijkt daarbij sterk af van de oorspronkelijke. De geheele herbouwing van puinen werd kadastraal geregistreerd in 1924 in eigendom van Karel Robert Delporte, notaris Brussel, en Franz Eduard Delporte. In juni 1924 werd de nieuwe woning in gebruik genomen. Het domein kon niet bezocht worden.

Vanop de Nieuwelaan bereikbaar via een gekasseide toegang met aan de straat een ijzeren hek gevat tussen twee geringde hekpijlers, van beschilderde baksteen afgewisseld met hardsteen. Bewaarde ijzeren trekbel.

Beschilderde baksteenbouw van een à twee bouwlagen en een souterrain, gevat onder een gecombineerd schilddak van contrasterende rode pannen met enkele kleine dakkapellen. Karakteristieke volumewerking met diverse gevelhoge erkers en een achthoekig traptorentje in de zuidelijke hoek. Vroegere decoratieve kleuraccenten, zoals de banden van geglazuurde steen en de witstenen omlijstingen van de rechthoekige muuropeningen, zijn vandaag amper zichtbaar door de witte beschildering. De zuidoostgevel wordt gemarkeerd door een trapgevel met oculus die links geflankeerd wordt door hoger vermeld traptorentje; ervoor een lagere aanbouw onder plat dak. Later aangebouwde veranda's tegen de langsgevels. De inkom bevindt zich in de zuidwestgevel waarbij de deurtravee is uitgewerkt als een tuitgeveltje.

Het vroegere dienstgebouw (koetshuis en stallen) is gelegen ten zuidoosten van het landhuis. Momenteel is dit gebouw (nummer 69) ingericht als woning.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten, Meise, afdeling I (Meise), 1897/4, 1924/7.
  • HEYVAERT J. 2005: Meise. Van oorsprong tot 1940, Meise, 352-353.