Mitrailleurbunker 22f Grensstelling kanaal Bocholt-Herentals

Beschrijving

Deze mitrailleurbunker met observatieklok maakt deel uit van de Grensstelling die een invasie vanuit Duitsland moest tegenhouden. Tussen 1935-1937 laat de militaire overheid de bunkers langs de grenskanalen bouwen. De bunker is gelegen langs de westelijke kanaaldijk van het kanaal Bocholt-Herentals aan de kruising met de Zuid-Willemsvaart. Hij bevindt zich op het jaagpad op een tiental meter van de kanaaloever.

Bijzonder is dat dit de enige mitrailleurbunker met observatieklok is. Waarschijnlijk is deze bunker zwaarder uitgerust dan de andere omwille van zijn strategische ligging aan het kruispunt van twee kanalen. Mogelijk is er ook een verband met de nabijheid van de houten brug over het kanaal Bocholt-Herentals. Het oostelijke mitrailleurgat is duidelijk op de brug gericht. Van op een afstand van 350m kon hij een doel onder vuur nemen. De dikke frontmuur van 1 tot 1,90m telt 2 granaatwerpgaten. Nog meer van deze gaten zijn in de achterste wanden en naast de toegangsdeur zichtbaar. De twee schietopeningen voor mitrailleurs bevinden zich in de zijwanden van 0,90m dik en waren bedoeld voor flankerend vuur over het kanaal. Niet zichtbaar van op de grond is de observatieklok in het dak, dat daar een dikte van 1m65 bereikt. De robuuste uitvoering van muren en dak vertoont gelijkenissen met de antidoorbraakbunkers langs de kanaalbruggen, met dit verschil dat bunker 22f enkel met mitrailleurs was uitgerust.

De bunker heeft een polygonaal grondplan volgens een symmetrische opbouw. Aan de binnenzijde flankeren twee schietkamers de centrale observatieklok. De toegangsdeur bevindt zich aan de achterzijde.

• Kaart van België, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven in 1928-1950, schaal 1:20.000.
  • JANSSEN E. 2005: De bunkers van de Grensstelling langs de Limburgse Kanalen (1934-1940), België onder de wapens 27, Erpe.

Auteurs: Verboven, Hilde