Oeverbunker 21 Grensstelling Kanaal Bocholt-Herentals

Beschrijving

Oeverbunker opgetrokken in het interbellum en deel uitmakend van de Grensstelling of Vooruitgeschoven stelling die een invasie vanuit Duitsland moest tegenhouden. De bunker is gelegen tegen de westelijke kanaaldijk van het kanaal Bocholt-Herentals.

De bunker maakt deel uit van de bunkerlinie voor de versterking van de grenskanalen. Samen met de Alarmlinie, die de meest delicate Maasovergangen en de toegangswegen tot het binnenland moesten bewaken, vormt de linie langs de grenskanalen de zogenaamde Grensstelling. Verschillende bunkertypes vormen deze linie: oeverbunkers, lichte antitankbunkers en de zgn. bunkers tegen de doorbraak. Zoals te zien is aan de ligging van de bunker, in het water en langs de kanaaloever, is dit exemplaar een oeverbunker, met horizontale schietgaten voor een mitrailleur in elke zijwand van de bunker, gericht op de tegenoverliggende kanaaldijk en op het water. Dit bunkertype was uitgerust met twee mitrailleurs. De bunker was bereikbaar vanaf het jaagpad via een betonnen trap die naar de ingang leidt.

Beschrijving

Deze bunker van gewapend beton heeft afgeronde muren van tussen de 80 en 100 centimeter dik en een dakdikte van 80cm. Het beton is tegen een houten bekisting gegoten en met een ruwe cementlaag afgedekt. De bunker is grotendeels rechthoekig van vorm met afgeronde hoeken. De zijwanden met de mitrailleur-schietopeningen lopen lichtjes naar binnen toe en zijn aan het uiteinde afgeschermd met een oreillon. De (vijandelijke) oostzijde bestaat uit een volledig blinde muur die oorspronkelijk met 2 granaatwerpgaten was uitgerust. Het jaagpad langs de kanalen werd ter hoogte van de bunkers verhoogd zodat de bunker en de toegangstrap beschermd werden. De trap is vandaag afgedekt met een metalen plaat zodat de bunker niet te betreden is. Enkel het 80cm dikke dak steekt boven het jaagpad uit.

Duitse troepen versloegen al op 10 mei 1940 de Belgische troepen aan de grenskanalen. De meeste bunkers werden niet aangevallen en zijn dan ook bewaard zonder beschadigingen. Het Duitse leger ontmantelde de linie tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarbij de verschillende interieurelementen verwijderd werden. In oktober 1946 werd de linie gedeclasseerd.

• JANSSEN E. 2005: De bunkers van de Grensstelling langs de Limburgse Kanalen (1934-1940), België onder de wapens 27, Erpe.

Auteurs: Verboven, Hilde