Notelaarboomgaard van de hoeve Martin

Beschrijving

Aansluitend ten noorden van een semi-gesloten hoevecomplex waarvan de kern tot de 17de eeuw opklimt, ligt een in vierkantsverband aangeplante hoogstamboomgaard van notelaar (Juglans regia). Deze boomgaard bij de hoeve Martin past in het historische beeld van de hoeve met een (kleine) hoogstamboomgaard voor eigen consumptie en wordt reeds afgebeeld op de topografische kaart van 1873. De boomgaard draagt bij aan de context- en ensemblewaarde met de hoeve en boerentuin.

De boomgaard is vrij volledig en wordt langs de straatzijde door een geschoren veekeringshaag van eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna) afgesloten. Langs de Weg Gors-Opleeuw verleent in de noordelijke hoek van de boomgaard een smeedijzeren voetgangershekje waarvan de spijlen eindigen op een gedraaide punt toegang tot de boomgaard.

De hoogstamboomgaarden in Haspengouw kennen een hoge belevingswaarde en dragen bij aan de streekidentiteit van het landschap. Hoogstamboomgaarden hebben een hoge ecologische en natuurwaarde, ze zijn een bijzonder aantrekkelijke leefomgeving voor vele plant- en diersoorten. Vooral de combinatie met extensief beheerd grasland is interessant voor de natuur.

• Historical Maps and OSM, Kaarten, Jesserenstraat 83, Borgloon [online], https://play.osm.be (geraadpleegd op 18 mei 2018).

Auteurs: Michiels, Marijke