Hoogstamboomgaarden van de landcommanderij Alden Biesen

Beschrijving

De landcommanderij Alden Biesen, waarvan het ontstaan terug voert tot de 13de eeuw, bezat vanaf 1593 een grote en een kleine hoogstamboomgaard ten noorden en zuiden van de lindendreef Maastrichterallee . De grote, ommuurde hoogstamboomgaard gelegen tussen het slot en de rentmeesterwoning en ten noorden van de Maastrichterallee was eerst bekend als “Thiergarten”. De kweek van herten en reëen onder landcommandeur Belderbusch (1766-1784) bezorgde de boomgaard de naam hertenweide. Op de tekening van Remacle le Loup in Les Délices du Païs de Liège, daterend van circa 1740, is naast beide boomgaarden ook nog de oppervlakte van het Engels park (1780-1785) als boomgaard in gebruik.

Al in de 18e eeuw waren de verschillende fruitsoorten in Alden Biesen goed vertegenwoordigd. Zo kocht landcommandeur Reischach in 1786 voor de boomgaard ten zuiden van de Maastrichterallee 51 perelaars van negentien verschillende variëteiten, twaalf kerselaars, drie groene en drie andere abrikozenbomen en zes reine-claude pruimelaars.

Vandaag maken de beide hoogstamboomgaarden van Alden Biesen deel uit van een fructuarium, een collectie van oude fruitrassen van zowel kersen, appelen, peren en pruimen met als doel dit genetisch materiaal voor de toekomst te bewaren. In de ommuurde hertenweide werden op jonge hoge onderstammen een 70-tal oude kersenvariëteiten geënt. In 2012 werd de hoogstamcollectie nog verder uitgebreid.

De hoogstamboomgaarden in Haspengouw kennen een hoge belevingswaarde en dragen bij aan de streekdentiteit van het landschap. Hoogstamboomgaarden hebben een hoge ecologische en natuurwaarde, ze zijn een bijzonder aantrekkelijke leefomgeving voor vele plant- en diersoorten. Vooral de combinatie met extensief beheerd grasland is interessant voor de natuur.

• DANIELS G., HUBRECHTS H., KERKHOFS L., MERCKEN G. & MERTENS J. 1999: De Landcommanderij Alden Biesen, Bilzen, 22-23.
  • KERKHOFS L. 2012: Alden Biesen. Zomer 2012, Bilzen, 16.
  • VAN DEN BOSSCHE H. 1991: De tuinen van Alden Biesen, Een nieuwe hof naar oud model, M&L 10/3, 27.