Eenheidsbebouwing

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eenheidsbebouwing

Beschrijving

De eenheidsbebouwing bestaande uit vier twee aan twee gekoppelde burgerhuizen in halfopen bebouwing, werd volgens een bouwaanvraag uit 1932 opgetrokken in opdracht van Henri D’Haese. De plannen werden opgemaakt door de architect Ph. Crabbé uit Heverlee.

De bouwvoorschriften voor deze percelen aan de Waversebaan legden een bouwvrije strook op. De gekoppelde woningen werden daarom elk voorzien van een gedeeltelijk verharde voortuin met een oprit, alsook een trappenpartij ingebed in de naar de zijgevel oplopende zijtuin, met toegang tot de woning. De oorspronkelijke aanleg van deze voortuinen waarbij de groenaanplantingen worden omzoomd door breukstenen muurtjes, bleef bewaard bij de nummers 209-211. Een lage tuinmuur in rood baksteenmetselwerk omzoomt het perceel van nummer 211 ter hoogte van de Eburonenlaan.

De gekoppelde woningen werden opgericht op hellende percelen. De kelderverdieping met garagepoort langs de straatzijde werd zo in de helling van het perceel gebouwd. De ten opzichte van de straat verhoogd gelegen begane grond, bevindt zich langs de achtertuin op het niveau van het maaiveld. Behalve de kelderverdieping tellen de woningen twee bouwlagen onder zadeldaken, afgewolfd langs de zijgevels, bedekt met rode pannen (vernieuwd bij nummer 203-205). De woningen werden opgetrokken in rode baksteen, sober versierd met in rollagen gemetselde banden. Accenten in witgeschilderd pleisterwerk kenmerken de voor- en zijgevels. De voorgevel, telkens gericht naar de straat, telt één brede travee. De inkomdeur bevindt zich in de zijgevel. De kelderverdieping wordt langs de straatzijde geopend door een dubbele garagepoort en een klein rechthoekig venster, beide gevat onder een doorlopende wit bepleisterde latei (gewijzigd bij nummer 203). De verhoogde begane grond omvat de dagvertrekken en wordt gekenmerkt door een trapezoïdale erker, met een basis op consoles, muurdammen tussen de rechthoekige vensters en een bekroning in witte bepleistering. Op deze erker rust het balkon van de bovenverdieping, voorzien van een geometrisch vormgegeven, smeedijzeren borstwering. Een deurvenster tussen zijlichten geeft uit op het balkon. Het voorste dakvlak is opengewerkt door een rechthoekige dakkapel (vernieuwd bij nummer 203, 205 en 211). De zijgevel omvat de rechthoekige voordeur, voorzien van een wit bepleisterde luifel, gedragen door consoles. Rechthoekige vensters werken de zijgevel open ter hoogte van de twee bouwlagen en de zolderverdieping. Het oorspronkelijke, witgeschilderde, houten schrijnwerk werd vernieuwd bij de verschillende woningen. Bij nummer 205 werd de oorspronkelijke verdeling met gekruiste roeden in de bovenlichten hernomen. Nummer 209 behield de oorspronkelijke, dubbele poorttoegang, eveneens met bovenlichten en gekruiste roeden.

Nummer 203 werd reeds in 1972 aan de linkerzijde uitgebreid met een nieuw volume. Deze uitbreiding werd in 2000-2006 samen met het interieur van de woning verbouwd door het architectenbureau BOB361 architecten (Goedele Desmet, Ivo Vanhamme, Jurgen Remmerie, Nancy Meysmans en Jean-Michel Culas). Tot de ingrepen behoort het toevoegen van een volume uit glasstenen, in een kwaliteitsvolle verhouding tot het bouwvolume uit 1932. Deze verbouwing is bekroond met de publieksprijs van de vierjaarlijkse Architectuurprijs Leuven 2008.

De vier woningen hebben hun toegang tot de woning langs de zijkant. Volgens de bouwplannen geeft de hal  uit op het trappenhuis dat zich in de diepte van de woning situeert, en de kelder verbindt met de zolder. Een gevelbrede zitplaats bevindt zich langs de straatzijde en staat in directe verbinding met de eetplaats centraal in de woning, parallel met het trappenhuis. Een gevelbrede keuken is ondergebracht in een eenlaagse aanbouw en kijkt uit op de achtertuin. De plattegrond van de hoofdbouw op de gelijkvloerse verdieping wordt aangehouden op de eerste verdieping en de zolderverdieping, waarbij telkens twee kamers bereikbaar zijn vanuit de trapkoker. De woningen werden doorheen de tijd reeds veelvuldig voorzien van latere uitbreidingen ter hoogte van de achtergevel en op de verschillende verdiepingen.

• Stadsarchief Leuven, Fotocollectie Heverlee, Waversebaan, 1972, zonder nummer.
  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 1932/196-199 (bouwvergunning 10/11/1932), dossier 1946/80 (bouwvergunning 18.07.1946), dossier 1972/59 (dossier 16.031972).

Auteurs: Elsen, Liedewij; Peers, Sarah