Modernistisch hoekhuis met café

Beschrijving

Café Concorde, een modernistische hoekpand op de kruising van de Tiensesteenweg en de Vlietstraat, werd in 1936 ontworpen door architect Edouard-Louis Mispelter in opdracht van brouwerij Mena uit Rotselaar. Kenmerkend voor de modernistische architectuur en de pakketbootstijl is de sterke nadruk op de horizontale geleding van het gebouw, de (oorspronkelijke) polychromie met kenmerkende geglazuurde tegels, het gebruik van ronde vormen, onder meer ter hoogte van de afgeronde hoektravee, aanvankelijk met vlaggenmast, en de patrijspoorten.

Historiek

In 1936 doet brouwerij Mena uit Rotselaar een aanvraag voor de afbraak en heropbouw van een café met staande wip, op de hoek van de Tiensesteenweg en de Vlietstraat. De brouwerij kocht het oorspronkelijke hoekpand van de heer Edouard Devroede. De plannen in aquarel zijn van de hand van architect Edouard-Louis Mispelter die ook de brouwerij in Rotselaar ontwierp en in het Leuvense een verdienstelijke en actieve architect was. De wip bevond zich aanvankelijk op het verhard gebied (huidige parking) achter het café en was bereikbaar vanuit de Vlietstraat. De wip bleef niet bewaard, het volkscafé Concorde wel.

Beschrijving

Het hoekpand telt twee bouwlagen onder een half schilddak met rode pannen, voorzien van dakkapellen. Het pand telt twee traveeën aan de Tiensesteenweg en twee traveeën aan de Vlietstraat, met tussenliggend een afgeschuinde hoektravee met de toegang tot het café, gemarkeerd door een ronde erker op de verdieping. Een witte gecementeerde gevel rust op een plint van zwart en rood geglazuurde tegels van de firma Claes (gesigneerd), die ook de cafévensters aan de Tiensesteenweg integreert. De handtekening van de architect werd eveneens ingewerkt in deze plint. Volgens de plannen van Mispelter werd een horizontale band in turquoise tegels voorzien ter hoogte van de eerste verdieping. Of deze polychrome afwerking, mogelijk in tegels, werd uitgevoerd is niet duidelijk.

De gevel gericht naar de Tiensesteenweg wordt gekenmerkt door een sterk horizontaliserende puilijst. Rechthoekige vensters werken zowel de begane grond met café als de bovenliggende woonverdieping open. De vensters in de rechtertravee worden ter hoogte van het café gescheiden door muurdammen van zwart geglazuurde tegels. De overige, rechthoekige vensters ter hoogte van deze gevel werden voorzien van lijsten in zwart geglazuurde tegels. De hoektravee werd prominent uitgewerkt met een afgeronde en sterk uitspringende verdieping die de kroonlijst doorbreekt en zo boven de dakrand priemt. Een bandraam werkt deze erker open, die aanvankelijk van een vlaggenmast was voorzien. De gelijkvloerse verdieping omvat in deze hoektravee de toegang tot het café. Deze toegang is dieperliggend met gebogen zijkanten, met zwart geglazuurde tegels bekleed. De gevel gericht naar de Vlietstraat wordt opengewerkt door rechthoekige vensters, voorzien van een omlijsting in zwart geglazuurde tegels. Opvallend zijn de twee ronde patrijspoorten ter hoogte van de rechtertravee, op de begane grond, met achterliggend een gang naar de sanitaire voorzieningen, ondergebracht in een eenlaagse aanbouw achter de woning. Deze aanbouw wordt van de openbare weg gescheiden door een afsluitingsmuur in rode baksteen met dieper gelegen gevelvlakken en centraal een inrit naar de parking waar vroeger de wip stond. Het intussen vervangen schrijnwerk (zowel de kroonlijst, dakkapellen, vensters en voordeur) had volgens de plannen van Mispelter een rode kleur.

Het café bevindt zich op de begane grond, met een keuken afgescheiden van de caféruimte, ter hoogte van de linkertravee zijde Tiensesteenweg. In het verlengde van deze keuken werd een eenlaagse aanbouw voorzien met twee kamers in elkaars verlengde. Een opening in de achtergevel maakt de verbinding tussen de caféruimte en een groot lokaal in een tweede aanbouw, uitkijkend op de vrijstaande staande wip, gesitueerd in het open achtergebied achter de woning. Achter de bar vertrekt een trap naar de verdieping, parallel met de Vlietstraat. Op de verdieping bedient een gang, haaks op de Vlietstraat, zes kamers. Waardevolle interieurelementen bleven niet bewaard.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 1936/27 (bouwvergunning 06.03.1936).

Auteurs: Elsen, Liedewij