• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

De dorpswoning met schuur maakte oorspronkelijk deel van een geheel van twee volgens spiegelbeeldschema gekoppelde woningen, die in opdracht van Leopold Roelants en Pierre Rongé werden opgetrokken naar een ontwerp van architect Jean Dewit uit 1927. Het linkerpand bleef gaaf bewaard, met onder meer fijn gedetailleerde schrijnwerk op de begane grond.

Historiek

Het perceel was volgens het kadaster reeds bebouwd in de 19de eeuw. In 1927 werd de door Leopold Roelants en Pierre Rongé ingediende bouwaanvraag voor het bouwen van twee gespiegelde woningen op de Tervuursesteenweg goedgekeurd. De plannen werden getekend door architect Jean Dewit. Oorspronkelijk waren de woningen voorzien van een schuur en stal, met bovenliggende wasruimte. In de tuin werd voor elke woning een ‘kuiskot en gemak’ voorzien. In 2000 werd de rechterwoning afgebroken. Een laadluik op de verdieping, boven de poort, werd vervangen door een venster.

Beschrijving

De dorpswoning is een breedhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder een pannen zadeldak, op een U-vormig grondplan. De voorgevel met dubbelhuisopstand is opgevat als een felrode bakstenen lijstgevel op een gecementeerde plint, en wordt afgelijnd door een houten gootlijst met een gelobde windveer op consoles. Wit geglazuurde bakstenen sierbanden markeren de gevel ter hoogte van de dorpels. De begane grond omvat in de linker travee een dubbele rood-wit geverfde, houten poort met bovenlicht onder een metalen I-profiel. De centrale inkomtravee wordt geopend door een houten paneeldeur met bovenlicht, en de rechter travee omvat een drielichtvenster met hardstenen lekdrempel, beide onder een segmentboogvormige ontlastingsboog met natuurstenen sluit- en aanzetstenen. Onder het venster is een vierkant keldergat met hardstenen latei. De verdieping wordt verlicht door drie segmentboogvormige vensters (één enkelraam en twee T-ramen) met gelijksoortige ontlastingsbogen en hardstenen lekdrempels. Het schrijnwerk bleef gaaf bewaard en is beeldbepalend voor deze dorpswoning. Kenmerkend zijn de bovenlichten op de begane grond met fijne roedeverdelingen en gekleurde glaspartijen.

De westelijke bakstenen zijgevel, waar oorspronkelijk een gespiegelde woning grensde, werd duidelijk vernieuwd en heeft een met leien bedekte top. De oostelijke zijgevel is blind.

De woning omvat een schuur, een stal en een wasruimte ter hoogte van de poorttravee en telkens twee kamers in elkaars verlengde ter hoogte van de centrale en de rechter travee. Op de begane grond waren deze kamers oorspronkelijk als voorplaats en keuken opgevat.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 1927/9 (bouwvergunning 28.01.1927), dossier RO1999/0318 (bouwvergunning 2000).

Auteurs: Elsen, Liedewij; Peers, Sarah