Watertoren Stenenkruis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Watertoren Stenenkruis

Beschrijving

De betonnen watertoren in kegelvorm werd opgetrokken in 1975 door de Nationale Maatschappij der Waterleidingen.

Hij is gelegen op de grens met Oud-Heverlee en Bierbeek, in het gehucht Stenenkruis, dat grotendeels wordt ingenomen door het Researchpark Haasrode. De watertoren werd ingeplant op een kunstmatig opgehoogd terrein.

De watertoren in Haasrode heeft een inhoud van 1.000 m³, is 40 m hoog en heeft als leveringsgebied Haasrode, Oud-Heverlee, en gedeeltelijk Heverlee en Blanden. Tot in de jaren 1960 werden de watertorens in België in hun geheel, alsook de onderdelen afzonderlijk, in kegelvormig verband gebouwd. Kenmerkend voor dit type E1/B is de vorm van een omgekeerde, afgeknotte kegel, rustend op kolommen, eveneens in kegelvormig verband. Een variante van de kegelvormige watertoren is deze met de slanke vorm, bekroond door een geribde kuip die met witte platen in kunststeen is bekleed. De watertoren in Heverlee vormt een uitgesproken voorbeeld van dit type. Watertorens naar gelijkend model zijn terug te vinden in Hannut en Lebbeke.

De cilindervormige, betonnen schacht en verticaal dragende betonbalken als steunberen, ondersteunen de kegelvormige kuip, met duidelijke verticale ribben, bekleed met platen in kunststeen.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Leuven, afdeling Haasrode en Korbeek-Lo, 1976/33.
  • VAN CRAENENBROECK W. 1991: Eenheid in verscheidenheid: watertorens in België, Brussel.
  • Mondelinge informatie verkregen van T. Schoemaker, Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (01/08/2019).

Auteurs: Elsen, Liedewij