Arbeiderswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Arbeiderswoningen

Beschrijving

De twee sterk gelijkende rijwoningen uit 1931 werden naar ontwerp van architect C. Goemans in opdracht van meester-schrijnwerker Joseph Remy opgetrokken als “werkmanshuizen”. In 1938 werd een bouwlaag toegevoegd aan het pand nummer 9, in opdracht van de eigenaar Jozef Van Ermen, naar ontwerp van architect J. Malu. Als ensemble met gaaf bewaard schrijnwerk vormen beide woningen een mooi geheel in de Paul Van Ostaijenlaan.

De twee, initieel identieke, arbeiderswoningen zijn elk opgetrokken als een breedhuis op verhoogde kelderverdieping van twee traveeën onder pannen zadeldak. Nummer 7 bestaat uit twee bouwlagen. Nummer 9 heeft een in 1938 toegevoegde derde bouwlaag, in aansluitend ontwerp. De voorgevels zijn opgevat als bakstenen lijstgevels met baksteenmetselwerk in kruisverband op een gecementeerde plint met betraliede keldergaten. Het baksteenmetselwerk werd decoratief aangewend voor horizontale sierbanden. De lijstgevels zijn voorzien van rechthoekige muuropeningen met afgeschuinde bovenhoeken onder bakstenen rollagen. De eerste bouwlaag heeft ter hoogte van de linkse deurtravee steeds een gedecoreerde houten paneeldeur met bovenlicht met gekruiste roeden en in de brede linkse venstertravee een venster met guillotineraam, eveneens met roeden in het bovenlicht. De deuren behielden beide de oorspronkelijke smeedwerkversiering en briefplaat. De houten tussendorpels zijn in deze bouwlaag versierd met regels met guttae. De tweede bouwlaag wordt steeds verlicht door een tweelicht- en drielichtvenster met bovenlicht, met verticale roeden. Deze vensterpartijen met fijn schrijnwerk voor de ramen herhalen zich ter hoogte van de derde bouwlaag van nummer 9. Nummer 7 wordt getopt met een houten gootlijst op consoles met tandlijst. De oorspronkelijke kroonlijst verdween bij nummer 9.

De woningen zijn eenvoudig verdeeld volgens het enkelhuisprincipe, met aan westelijke zijde van het volume een gang, eindigend in de traphal, die per verdiep uitgeeft op twee kamers in enfilade ter hoogte van de brede venstertravee. De keuken werd ondergebracht in een éénlagige achterbouw. Deze werd intussen verbouwd.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 1931/81-82 (bouwvergunning 29.05.1931), dossier 1938/196 (bouwvergunning 07.08.1938).

Auteurs: Elsen, Liedewij