Villa in brutalistische stijl

Beschrijving

De villa in brutalistische stijl werd gebouwd naar ontwerp van Paul Meekels uit 1975, in opdracht van Yvo Brosens. De brutalistische éénlagige villa werd opgetrokken in een beton- en baksteenbouw onder getrapte platte daken.

Historiek

De villa in de huidige Oud-Heverleestraat (vroegere Fonteinstraat) behoort tot het brutalistische oeuvre van architect Paul Meekels, wiens loopbaan in de jaren 1950 startte na een stage bij het bureau van Léon Stynen en Paul De Meyer. Onder de indruk van de ontwerpen van Le Corbusier, ontwierp Meekels rationeel-minimalistische woningen, waarbij ruimtelijke helderheid, constructielogica en een economie van materiaal en middelen centraal staan. Hij ontwierp vooral in de regio rond Antwerpen, maar verwezenlijkte ook enkele woningen in Leuven en werkte mee aan de aanpassingswerken van het Lemmensinstituut (in samenwerking met architect Roger Jacobs). De villa in de Oud-Heverleestraat kent een gelijkaardig ontwerp als de villa in brutalistische stijl in de Acacialaan uit dezelfde periode en de tweede eigen woning van de architect uit 1978.

Beschrijving

De brutalistische villa, naar ontwerp van Paul Meekels, kent een complex, veelhoekig grondplan en is diagonaal ingeplant op het perceel. Het vrijstaande volume omvat één bouwlaag onder getrapte platte daken met schuine afdekplaten en is opgebouwd uit halfsteens baksteenmetselwerk in combinatie met zichtbeton met sporen van de bekisting. De gevels hebben een sterk gesloten karakter, met uitzondering van de nagenoeg volledig opengewerkte tuingevel. De noordelijke voorgevel wordt gedomineerd door een carport onder transparante kunststoffen rondbooggewelfjes, die tevens dienst doet als inkomportaal. De noordoostelijk georiënteerde zijgevel omvat vier uitspringende volumes, die elk aan oostelijke zijde een gevelhoog venster hebben. In de westelijke zijgevel is een opendraaiend paneel ingewerkt, dat voor meer openheid kan zorgen. In tegenstelling tot de overige gevels is de zuidoostelijk georiënteerde achtergevel nagenoeg volledig opengewerkt. Een centrale piramidale lichtkoepel, geflankeerd door twee lichtbeuken onder lessenaarsdak verhoogt de lichtinval. Aan de straatkant ontwierp de architect nog een betonnen brievenbus, bestaande uit een cilinder in balkstructuur, afgewerkt met een houten paneel.

Het gebouw is diagonaal ingeplant om, naar rationeel-minimalistische opvattingen, een goede oriëntatie te bekomen in het interieur. Het compact volume van de villa heeft een plattegrond met opsplitsing in functionele zones. De sterk gecompartimenteerde ruimtes zijn ingericht op basis van de oriëntatie. Achter de carport in het verlengde van de oprit bevinden zich de inkomhal, bergplaats en fietsenstalling. De inkomhal geeft toegang tot de vier noordoostelijk georiënteerde kinderkamers en twee badkamers. Via de centraal gelegen vestiaire is er toegang tot de zuidoostelijke hoek van het gebouw met werkhoek, slaapkamer van de ouders en badkamer. De tweede werkhoek, zithoek, eethoek en speelkamer in open planconcept zijn zuidelijk georiënteerd en geven uit op het overdekte terras en de tuin.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 1975/7 (bouwvergunning 09.01.1975).

Auteurs: Elsen, Liedewij