Oorlogsgedenkteken

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsgedenkteken

Beschrijving

Het oorlogsgedenkteken voor de overleden leden van de voetbalvereniging Stade Leuven gedurende de Eerste en Tweede Wereldoorlog werd in 1922 opgericht aan de ingang van de parking naast het voetbalstadion, in opdracht van de Leuvense voetbalvereniging Stade Leuven. Het gedenkteken, opgevat als een rots, en de bronzen plaat met een bas-reliëf, vertonen stijlkenmerken van de art deco. Een ontwerper is niet bekend.

In 1914 kende Leuven al een beperkt aantal voetbalverenigingen. De meest gekende club was Stade Leuven of Stade Louvaniste met haar terreinen te Heverlee, aan de rand van de stad, gelegen langs de Kardinaal Mercierlaan. De club met de groen-witte kleuren en het stamnummer achttien werd in 1903 opgericht en telde aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog al enkele honderden leden. De oorlog had van de vereniging een hoge tol geëist. Stade Leuven verloor negentien leden en de voetbalvereniging wenste voor deze slachtoffers een monument op te richten. Door middel van benefietwedstrijden werd geld ingezameld en op 27 augustus 1922 kon het gedenkteken met de vermelding van de overledenen, in aanwezigheid van zo’n 4.000 sympathisanten ingewijd worden.

Na 1945 werd het monument aangepast. De sportvereniging was in 1928 Royal Stade Louvaniste geworden en ook de jaartallen ‘1940-1945’ werden aan de oorspronkelijke inscriptie toegevoegd. Zeven leden van de club hadden de Tweede Wereldoorlog niet overleefd, en hun namen werden eveneens op het monument vereeuwigd. Het monument heeft anno 2018 een minder geschikte locatie op de parking naast het voetbalstadion.

Het monument is opgevat als een kunstmatige rots in zandsteen met onderaan een voetbal en centraal een bronzen plaat met verschillende militaire attributen. Het originele opschrift, gegrift in de zandstenen rots luidde: ‘Le Stade Louvaniste reconnaissant à ses héros morts au champ d’honneur, à ses martyrs massacrés par la barberie allemande’. De namen van de slachtoffers van beide wereldoorlogen werden gegrift in een plaat, eveneens in zandsteen, en aan de rechter zijkant van het monument ingewerkt.

• CEUNEN, M. en VELDEMAN, P. 2004: Aan onze helden en martelaren…: beelden van de brand van Leuven augustus 1914, Leuven.

Auteurs: Elsen, Liedewij