Modernistisch burgerhuis

Beschrijving

Het modernistische burgerhuis met bewaard glas in lood in de vensters werd kadastraal geregistreerd in 1930 en werd gebouwd in opdracht van Mafrans. Wegens het ontbreken van een bouwvergunning is de architect ongekend.

De half vrijstaande woning maakt deel uit van een reeks (half) vrijstaande burgerwoningen in modernistische stijl in het begin van de IJzerenmolenstraat.

De ruime burgerwoning heeft een kleine voortuin met een laag afscheidingsmuurtje in donkere baksteen. De woning telt twee bouwlagen onder een plat dak. De gevels werden opgetrokken in een lichtgele, smalle baksteen. In 2004 werd de woning gerenoveerd. Een reiniging en hervoeging van de gevel hebben mogelijk de originele Dudokvoeg weggewerkt waardoor het horizontaliserende karakter van het typerende metselwerk niet meer leesbaar is.

De gevels zijn is dynamisch opgebouwd, met in beide zichtbare gevels twee in hoogte en rooilijn verspringende traveeën. De hoektravee, lager en vooruitspringend uitgewerkt, vormt de focus van het ontwerp. Op de begane grond bevindt zich een inkomportaal, met een authentieke houten voordeur, met een om de hoek doorlopend zijlicht met glas in lood en met twee tegen de voorgevel gemetselde bloembakken in groene en zwarte geglazuurde parementbaksteen. Een fijne puilijst lijnt in de hoekpartij de begane grond af. De verdieping wordt eveneens horizontaal afgelijnd, door een brede gootlijst (vernieuwd), en een hoog geplaatst, smal en horizontaal venster dat om de hoek heen vouwt. De venstertraveeën die in de voor- en zijgevel op de hoektravee aansluiten hebben een hogere kroonlijst en zijn eenvoudiger uitgewerkt, met op elke bouwlaag een eenvoudig vensterregister. De originele voordeur uit witgeschilderd hout, voorzien van een geometrisch smeedwerk ter bescherming van de verticale glaspartij in gehamerd glas, bleef behouden. Naast de voordeur bleven ook de kleine glasramen in zowel de voor- als de zijgevel bewaard. Het overige schrijnwerk werd reeds vervangen door pvc-ramen. Achteraan in de tuin bevindt zich een loods.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Leuven, afdeling II (Heverlee), 1930/8.

Auteurs: Elsen, Liedewij