Architectenwoning Jan Baekelmans

Beschrijving

Modernistische architectenwoning van Jan Baekelmans, opgetrokken volgens een bouwvergunning uit 1969, aangeleverd door het architectenbureau Baekelmans en Heidbuchel uit Leuven.

De bungalow is gelegen op een hoekperceel dat de Herendreef en de Oud-Heverleestraat (de vroegere Fonteinstraat) met elkaar verbindt. De woning ligt teruggetrokken op het hoekperceel en wordt omgeven door een groen perceel, opgehoogd ten opzichte van de omliggende straten. De woning is bereikbaar via een toegangspad met treden dat het hoogteverschil overbrugt langs de residentiële Herendreef. Het toegangspad dat het groene perceel doorbreekt en leidt naar de verhoogd gelegen woning, werd reeds vernieuwd. Hierbij werden de eenvoudige, vierkante betondallen vervangen door tegels in blauwe hardsteen, binnen de contouren van de oorspronkelijke aanleg. Het minimale karakter van de omringende tuinaanleg bleef hierbij gerespecteerd. Een tweede, eerder slingerend toegangspad, eveneens met treden, verbindt de Oud-Heverleestraat met een zijingang ter hoogte van de westelijke gevel.

Door een afscheidingsmuur langs de zijde van de Oud-Heverleestraat, wordt de woning gedeeltelijk afgeschermd van de spoorweg die parallel loopt met deze laatste straat. De garage met berging heeft een oprit vanaf de Oud-Heverleestraat en bevindt zich onder de gelijkvloerse bungalow.

Het ontwerp van de bungalow vertoont modernistische kenmerken zoals de vereenvoudigde geometrische vormgeving en de functionele indeling van het interieur. Het geheel lijkt te zijn opgebouwd door het schikken van witgeschilderde bakstenen, balkvormige volumes onder een plat dak. De gevels hebben een aanzet met een lage zwart geschilderde plint (niet in het ontwerp) en worden afgesloten door middel van een brede daklijst. Door het afwijken van de standaard rechthoekige plattegrond, wordt een dynamisch gevelspel gecreëerd dat toelaat vensterpartijen op een subtiele wijze te verwerken in het naar de buitenwereld toe erg gesloten volume. Deze vensterpartijen contrasteren op hun beurt sterk met de witte bakstenen gevels vanwege het gebruik van zwart geschilderd schrijnwerk, in het verlengde steeds gevat in donkere cederhouten gevelpartijen. Het originele schrijnwerk lijkt te zijn bewaard. Een ver uitstekende luifel met ketting bevindt zich ter hoogte van de voordeur.

De uit één verdieping bestaande woning, werd erg functioneel opgedeeld in een dag- en een nachtgedeelte. Het daggedeelte richt zich naar de Oud-Heverleestraat, maar wordt afgeschermd van de straat en de spoorweg door middel van een eenvoudige muur parallel met de noordelijke vleugel. Hierdoor ontstaat een ingesloten terras dat in het verlengde ligt van het verharde toegangspad dat naar de voordeur leidt. Het nachtgedeelte staat haaks op het daggedeelte en loopt parallel met de Herendreef, waarvan het zich bijna volledig afsluit. Waar de woning zich eerder introvert opstelt naar de omliggende straten toe, zijn de gevels met grote vensters sterk opengewerkt naar de ingesloten tuin die ontstaat door de twee haaks op elkaar staande delen.

De inkomhal, te situeren in de meest noordelijke hoek van de woning, omvat een toilet, vestiaire en bureel, en vormt de verbindingsas tussen het daggedeelte langs de Oud-Heverleestraat en het nachtgedeelte langs de Herendreef. In het daggedeelte werden de keuken, de eet- en de speelkamer gericht naar de straatkant (maar afgeschermd door middel van een extra muur). De living en de zithoek richtten zich daarentegen met grote vensters naar de ingesloten tuin. Een berging tussen de speelkamer en de zithoek, vormt eveneens de verbinding tussen de ondergrondse garage en de gelijkvloerse woonruimtes. In het verlengde van de hal ligt een lange smalle gang die uitkijkt op de tuin enerzijds en de toegang verschaft tot de verschillende slaapkamers en de badkamer anderzijds.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 1969/98 (bouwvergunning 22.05.1969).

Auteurs: Elsen, Liedewij