Burgerhuis in art deco

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis in art deco

Beschrijving

Deze art-decowoning met erker maakt deel uit van een ensemble van zes gelijktijdig opgetrokken eengezinswoningen in de Groenstraat van nummers 1 tot en met 11. De huizenrij, die invloeden uit de art deco en het modernisme combineert, werd in 1933 ontworpen door architect Raymond Vankeerberghen in opdracht van de heren Goemans en Stroobants. Hoewel de zes woningen gelijktijdig gebouwd werden en stilistisch zeer grote gelijkenissen vertonen, onderscheiden ze zich van elkaar in de geveluitwerking.

De zes woningen tellen elk drie bouwlagen en twee traveeën onder een rood pannen zadeldak; elke woning heeft dezelfde nok- en kroonlijsthoogte. De lijstgevels zijn overwegend uitgewerkt in een smalle baksteen met dieperliggende Dudokvoegen. Bij iedere woning ligt de nadruk op de bel-etage, die door middel van erkers of balkons werd geaccentueerd. Door het toepassen van verschillende types vensters, afwerking en materialen, vormt iedere woning een entiteit op zich.

Bij de gevel van nummer 5 werd gekozen voor een parement uit een smalle lichtrode baksteen met een dieperliggende Dudokvoeg op een hardstenen plint. De handtekening van de architect R. Vankeerberghen werd ingewerkt in de plint. De nadruk bij deze woning ligt op de één travee tellende bovengevel, waarin de afgeronde erker in kunststeen ter hoogte van de bel-etage visueel verbonden is met het drielicht op de bovenverdieping, en is afgezoomd met doorlopende pilasters. Een driehoekige uitsnijding vormt tevens de smeedijzeren balustrade van het balkon op de bovenverdieping, toegankelijk door een deurvenster. Een klassieke indeling kenmerkt de sobere begane grond, met een smalle deurtravee en een brede venstertravee, met rechthoekige muuropeningen; afgescheiden van de bovengevel door een brede puilijst. Vernieuwd schrijnwerk van ramen, deur en kroonlijst.

De zes onderkelderde eengezinswoningen hebben dezelfde enkelhuisplattegrond. Een smalle gang in de deurtravee leidt tot aan het trappenhuis dat toegang verschaft tot de verdiepingen. De gelijkvloerse verdieping heeft in de venstertravee een enfilade van twee opeenvolgende ruimtes bestaande uit de woonkamer aan de straatzijde, en een eetkamer. In een lagere, gevelbrede aanbouw en uitkijkend op de stadstuin, zit de keuken, met aansluitend sanitair. De verdiepingen omvatten elk twee slaapkamers, aan tuinzijde met ruim terras.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 1933/12-17 (bouwvergunning 07.02.1933).

Auteurs: Elsen, Liedewij